Belföld koronavírus

Lantos Gabriella: Kétszáz felett lesz a halottak száma két hét múlva

Most 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, de a számuk két hét múlva 15 ezer fölé emelkedhet a jelenlegi trendek alapján – mondta Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a nemrég alakult Új Világ Néppárt elnökségi tagja, aki további előrejelzéseket is megosztott a kormányzat, illetve a pandemia.hu számai alapján. Ezek alapján két hét múlva:

  • a több mint 15 500 kórházban ápolt koronavírusos 804-en lesznek lélegeztetőgépen (most 486-an vannak),
  • az előrejelzéseik szerint november 26-ára  koronavírusban elhunytak száma kétszáz fölé nő (akkor 204 elhunyt lesz).

Az ábrák kattintásra nagyobbak lesznek.

Lantos az online sajtótájékoztatón felvázolta azt is, hogy számításaik szerint az elektív műtétek elhalasztásával 1279 lélegeztetett beteget tud az egészségügy „kisebb kompromisszumokkal” ellátni. Ez azt jelenti, hogy a szakképzett intenzíves ápolók mellett a betanulók is teljes értékű munkaerőként dolgoznak – magyarázta, hozzátéve, 1279 lélegeztetőgépen lévő beteg fölött már nem lesz igaz az, hogy a lélegeztetettel 50 százaléka le tud kerülni a gépről, a gyógyultak aránya sajnos kisebb lesz. Hogy mekkora, azt a bergamói és New Yorki-i tapasztalatok és adatok sugallják: tavasszal egyik városban sem tudták tartani az 50 százalékot. A politikus-szakértő szerint az 50 százalékos gyógyulási esély 20 százalékra is le tud csökkenni.

Az egészségügy kapacitásai nem végtelenek, és közel vagyunk ahhoz, ahol már nem tudja tartani az eddig produkált minőséget, vagyis azt, hogy minden második lélegeztetett beteg le tudjon jönni a gépről

– mondta.

 

Szerinte életbevágóan fontos volt  meghozni a napokban életbe lépett szigorítási intézkedéseket, de úgy véli, ezekről már egy hónappal ezelőtt dönteni kellett volna. Előrejelzése szerint december elejéig még durva számokat fogunk látni, csak utána jön a plató, azt követően pedig a csökkenés.

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a trendeket ismertető online sajtótájékoztatón elmondta, szerinte a két járványhullám között nem készültünk fel a tesztelésekre. Az intézkedések fokozatos bevezetésével pedig meg lehetett volna gátolni a tömeges fertőződést. Lantos ehhez azt tette hozzá, hogy a kontaktkutatásokkal is hadilábon állunk, márpedig ha azokra nagyobb hangsúlyt fektetünk, akkor nem szabadult volna el ennyire a járvány.

Kiemelt kép: MTI / Árvai Károly / kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik