Belföld koronavírus

Müller Cecília: elhunyt egy 32 éves koronavírusos beteg

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját Kiss Róbert alezredes kezdte, aki megismételte Orbán Viktor hétfői bejelentését, majd az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit ismertette. Mint mondta:

  • A maszkviselési szabályok megsértése miatt 144 rendőri intézkedés volt.
  • A korlátozott nyitvatartási szabályok megsértése miatt 113 intézkedés volt.
  • Tranzitforgalom szabályainak megsértése miatt 38 alkalommal intézkedtek a rendőrök.
  • A vendéglátóhelyek ellenőrzése során két üzlet nem tartotta vagy nem tartatta be a maszkviselési szabályokat, így bezártak egy edelényi pékséget és egy kazincbarcikai sörözőt.
  • Kijárási korlátozás megsértése miatt pedig 146 személlyel szemben léptek fel.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt a járvány friss adatairól. Elmondta, folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat. Jellemzően a WHO eljárás rendje szerint járnak el. Az elmúlt nap számai arra mutatnak, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk. 4140 új pozitív személyt regisztráltak fertőzöttként. 103 magyar meghalt.

A legfiatalabb elhunyt 32 éves, a legidősebb 98 éves volt. 

Beszélt arról is, hogy a kórházban ápoltak száma is napról napra emelkedik. Több mint hatezren vannak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. Jelezte, egy hét alatt másfélszeresére nőtt a pozitív teszek aránya. Pest megyében például 90 százalékkal nőtt a pozitív teszek aránya. Ugyanakkor például Csongrád-Csanád megyében 40-nel kevesebb megbetegedést regisztráltak, mint egy héttel korábban. Kiemelte, százezer főre vonatkoztatva Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a megbetegedések száma, megelőzve immár a fővárost.

A megbetegedettek 54 százalék nő, 46 százalék férfi – tette hozzá.

Müller Cecília a várható influenzajárvánnyal kapcsolatban elmondta, újabb szállítmány védőoltás érkezik hamarosan, ezért mindenki legyen türelemmel, aki be akarja magát oltatni.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik