Belföld koronavírus

Négy ellenzéki a különleges jogrend ellen szavaz

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők szerint a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre

írta Hadházy Ákos, ezért a három független képviselő csoportja nem szavazza meg a különleges jogrend alatt hozott rendeletek 90 napos meghosszabbítását.

Az ellenzéki frakciók a korábbi nyilatkozatok alapján meg fogja szavazni a hosszabbítást, mert tavasztól eltérően belekerült a 90 napos határidő, amit akkor is követeltek.

A kormány megfogadta az MSZP tavaszi tanácsát, így ellenzékiek is megszavazhatják a rendkívüli jogrendet
Akár már jövő kedden elfogadhatja a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

„A tavaszi és őszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel: jó példa erre az információs jogok kiüresítése, a gödi különleges gazdasági övezet létrehozása, a hároméves munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetősége, az önkormányzatok kivéreztetése vagy a szájzártörvény” – magyarázták a független képviselők, hogy ők miért szavaznak nemmel.

Székely Sándor független képviselő, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alapítója közleményben tudatta, hogy nemmel szavaz a kormány indítványára, mert tavasszal, a határidő nélkül biztosított rendkívüli jogrend idején, a kormány visszaélt a felhatalmazással, ellentmondásos intézkedéseket hozott, olyanokat, amelyeket saját hatáskörben vagy a kétharmados országgyűlési többségével is meghozhatott volna. A gyakorlat azt bizonyította, hogy a kormány az Országgyűlés ellenőrző funkcióját akarta kikapcsolni – írta Székely.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik