Belföld

Semjén Zsolt is kellett ehhez a transznemű házassághoz

Transznemű pár házasodik Magyarországon, a növekvő homofóbia hazájában címmel közölt riportot a Reuters Csillag Tamara és Angyal Elvira esküvőjéről. Mint ahogy a cím is világossá teszi, két transznemű nőről van szó, akik nem egy törvényi kiskapunak köszönhetően tudtak összeházasodni, hanem éppen egy transzneműek ellen hozott törvény miatt.

Május 19-én szavazta meg ugyanis a parlament azt a Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvényt, amelynek a 33-as paragrafusa híresült el: ez úgy rendelkezik, hogy az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazza, amely adat nem változtatható meg.

Csillag Tamara emiatt még mindig férfiként van jelölve a személyi igazolványában, Angyal Elvira viszont még meg tudta korábban változtatni a nemét a dokumentumaiban is, így összeházasodhattak múlt pénteken Polgárdiban.

Valóra vált az álmunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy hivatalos pecsétet kaptunk a kapcsolatunkra

– mondta a Reutersnek Angyal Elvira.

A riportban megjegyzik, hogy a friss házasoknak összesen hét gyerekük van, mert férfiként is családban éltek. A hét gyerek közül egyedül Angyal fia, Patrik jelent meg az esküvőn. Ő azt mondta, hogy az egyik legnagyobb öröm az életben, hogy boldognak látja az ember a szüleit.

A cikkben megjegyzik, hogy Magyarországon egyre gyakoribbak a homofób megszólalások a kormánypártok részéről, és ezek gyakran törvényben is rögzülnek. Erre példa a már idézett 33-as paragrafus is.

Idézik Semjén Zsoltot is, aki szerint a házasság szentségéből az azonos nemű párok nem részesedhetnek, és nem is lehet családnak hívni egy családot, ha nem egy nő és egy férfi alkotja az alapját az Alaptörvénynek megfelelően.

Nem szabadna gyereket adoptálniuk, mert a gyerek egészséges fejlődéshez való joga erősebb, mint a homoszexuális párok joga egy gyerekhez

– vélekedett korábban a miniszterelnök-helyettes.

Kiemelt kép: Angyal Elvira/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik