Belföld koronavírus

Hiába kért részletes járványügyi adatokat a TASZ

Hiába kért részletes járványügyi adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) a TASZ, nem kapott kielégítő választ – közölte pénteken a civil szervezet.

Mint írták olyan adatokat kértek, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről. A TASZ szerint ezek közérdekű adatok, amelyeknek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassanak a járványhelyzetben.

Az NNK csütörtök este, a határidő lejártakor küldött választ az első adatigénylésekre, de mindössze egy linkgyűjteményt küldtek, beleértve a Facebook-oldalukat.

Sok adatra azt mondták, egyáltalán nincs meg nekik – állításuk szerint nem tudják a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, hogy melyik megyében hányan haltak meg összesen, milyen a fertőzöttek nemek szerinti megoszlása, hány szabad intenzíves ágy van,

írta a TASZ.

A civil szervezet kijelentette, hogy ebből két dolog következik: „az egyik, hogy igazat mondanak és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet; a másik, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat”.

A TASZ hozzátette, hogy nem hagyja annyiban a titkolózást és küzdeni fog azért, hogy átláthatóvá tegye a járványhelyzettel kapcsolatos adatokat.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik