Belföld

Meghalt Bragyova András volt alkotmánybíró

Életének 71. évében hunyt el.

Bragyova András hosszan tartó, súlyos betegségben halt meg szerdán, idézte az Alkotmánybíróság honlapját az MTI. Az egykori alkotmánybíró. egyetemi tanár 1950-ben született Budapesten.

1975-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1977-től a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének munkatársa volt.

A ’80-as évektől tanított a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán nemzetközi jogot és alkotmányjogot, 2000-től egyetemi tanár és a kar doktori iskolájának vezetője, 2003 óta az MTA doktora volt. 1994 és 2004 között a Közép-európai Egyetem Politikatudományi Tanszékének állandó vendégtanára volt.

Kutatási területe a nemzetközi jog elméleti kérdései, a nemzetközi jog és a belső jog viszonya, az emberi jogok nemzetközi védelme és az alkotmánybíráskodás.  Tudományos munkáiban nemzetközi jogi, alkotmányjogi és jogfilozófiai kérdésekkel foglalkozott.

Bragyova András 2005 szeptembere és 2014 szeptembere között volt az Alkotmánybíróság tagja.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Bragyova András személyében gyászolják a nemzetközi jog és alkotmányjog professzorát, a széles műveltségű tudóst, a magyar Alkotmánybíróság volt tagját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik