Belföld koronavírus

Orbán kora este bejelentést tesz

Kedden Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A járványügyi szakember a friss adatokkal kezdte, elmondta, hogy soha nem haltak még meg annyian a koronavírus miatt 24 óra alatt Magyarországon, mint tegnap.

Galgóczi Ágnes közölte, hogy a magyar települések 80 százaléka érintett a járványban, azaz szinte mindenhol találtak már fertőzötteket. Hozzátette, hogy a vírus koncentrációja emelkedőben van a szennyvízben minden mérőponton, ami azt jelenti, hogy a járvány továbbra is felívelő szakaszában jár. Ezért fontos a szakember szerint a szigorodó maszkviselési szabályok betartása.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő részletesen beszélt arról, hogy Herceghalmon a vonatállomáson intézkedtek egy 49 éves férfi ellen a rendőrök, miután a kalauz felszólítására sem volt hajlandó maszkot húzni. A kalauzt inzultáló férfira rendőröket hívtak, akik szintén felszólították a maszkviselésre, azonban ennek nem engedelmeskedett, ezért végül bilincsben vitték el a maszktagadót, aki ellen a maszkviselési szabályok megszegése, illetve garázdaság miatt indul eljárás.

Újságírói kérdésre kiderült, hogy már 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át.

Tegnap Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány szigorításokról dönthet. Gál Kristóf azt mondta, több kérdés érkezett az operatív törzshöz ezzel kapcsolatban, azonban válaszokat még nem tud adni, mert zajlik a kormányülés. Azt viszont elárulta, hogy a kora esti órákban Orbán Viktor bejelentést fog tenni.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik