Belföld

Peru, a biokávé őshazája (x)

A perui hegyvidékeken minden adott ahhoz, hogy prémium minőségű Arabica kávét termesszenek: a tengerszint feletti magasság, a szubtrópusi klíma és a megfelelően árnyékolt területek tökéletes összhangja. Az itteni kistermelők generációk óta organikusan művelik a kávéültetvényeiket, hiszen a hegyvidéki termőföldeken sokkal nagyobb jelentősége van a fenntartható módszereknek és az okos energiagazdálkodásnak.

A perui kávétermesztés egyszerre hagyományos és modern, a természet szabályaihoz alkalmazkodó és előremutató: nem véletlen, hogy világszerte számos kávéültetvényen vették át módszereiket. A klímaváltozás és a nem fenntartható gazdálkodás ugyanis veszélybe sodorták a kávé jövőjét, és ennek jeleit egyre több helyen érzékelik. A termőterületek csökkenése és az alacsony terméshozam környezetbarát, innovatív módszerek kidolgozását sürgetik, az organikus termelés pedig erre jelent megoldást.

A perui magashegységekben található kisbirtokok családi tulajdonban vannak, ezért a termelők kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható kávétermesztésre, és büszkék az általuk előállított kávé kiváló minőségére. Ezeken az egy-két hektáros területeken organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és növénybetegségek ellen csak természet-adta eszközökkel védekeznek.  A gazdák a kávécserjék mellé termést hozó kísérőnövényeket telepítenek, amelyek a biodiverzitás által természetes védőrendszert képeznek, illetve lassítják a termény beérését, hogy ezáltal több tápanyagot szívjon magába. Az ültetvényeket pedig a kávécseresznye húsából keletkező komposzttal trágyázzák, így a növénynek azon részei is maradéktalanul hasznosulnak, amelyek nem szükségesek a kávé előállításához.

Ebből a tökéletes, természet és ember közötti összhangból született meg a Nespresso első organikus kávéja. A Peru Organic egy közepes ízintenzitású kávé gyümölcsös, pirított gabonás ízjegyekkel, amely tejjel elkészítve egy igazán kiegyensúlyozott italt eredményez, karamellás, diós aromákkal. Nespresso minimum hároméves elköteleződést vállal perui partnereivel, ami akkor is érvényes, ha az adott terület súlyos természeti katasztrófát szenved. Az Esőerdő Szövetséggel közösen létrehozott AAA Sustainable Quality Program pedig biztosítja a felelős és fenntartható beszerzést, illetve segíti a farmereket abban, hogy évről évre növeljék a megtermelt prémium kávék arányát.

Az új Nespresso Peru Organic kávé limitált ideig elérhető a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik