Belföld

A Fidelitas volt budapesti elnöke lesz a Tempus új főigazgatója

A közalapítány korábbi főigazgatóját, Tordai Pétert előzetes tájékoztatás és szakmai indoklás nélkül menesztették. A dolgozók értetlenül állnak a döntés előtt, tiltakozó levelüket eljuttatták az intézményt felügyelő kuratóriumnak.

Varga-Bajusz Veronika, a Fidelitas volt budapesti elnöke lesz a Tempus Közalapítvány új főigazgatója – tudta meg a 24.hu. Tordai Péter menesztett főigazgató 2008 óta volt a közalapítvány vezetője. Varga-Bajusz legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2017-ben – egyébként már az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúsági főosztályvezetőjeként – kirúgatta Simicska Ádámot, Simicska Lajos fiát a Fidelitasból.

Tordai október 22-én írt egy levelet a közalapítvány dolgozóinak, arról tájékoztatva őket, hogy Czibere Károly kuratóriumi elnökkel – ő az Emmi volt szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára – történt egyeztetésén kiderült, hogy október 31-én megszűnik a főigazgatói szerepe a Tempusnál.

A Tempus Közalapítvány egy 1996-ban létrehozott közhasznú szervezet, amely többek között nemzeti és nemzetközi oktatási-képzési pályázati programokat kezel, különböző képzéseket nyújt az EU támogatások felhasználása témakörében, illetve tudásközpont szerepet tölt be.

A főigazgató menesztése váratlanul érte a dolgozókat, az egyik igazgató-helyettes Tordai levele után nem sokkal arról írt, hogy a felsővezetői kör szakmai szempontból teljességgel elfogadhatatlannak tartja a döntést. Ennek fényében úgy döntöttek, tiltakozó levelet fogalmaznak meg a kuratóriumnak, ennek aláírását minden munkatársuk számára lehetővé teszik.

Ezt követően az egységvezetők arról tájékoztatták a munkavállalókat, hogy lényegében senkinek nincs információja arra nézve, miért született meg ez a döntés. Másnap egy megbeszélésen az egyik alapítványi felsővezető elmondta, hogy ők is a bejelentés előtt egy órával értesültek a főigazgató menesztéséről. Itt egyébként többször is elhangzott, hogy semmilyen szakmai indokról nem tudnak.

A hétfőn elkészült tiltakozó levelet végül a Tempus 183 munkatársa aláírta, az írást a kuratóriumnak szerdán továbbították.

Az új főigazgató személyéről szóló híreket követően péntek délután Hermándy-Berencz Judit, a Tempus főigazgató-helyettese is beadta felmondását.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik