Belföld koronavírus

Minden negyedik ellenőrzött szolgáltató nyerészkedni akart a koronavírusteszteken

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken, közölte az MTI beszámolója szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta: Budapesten még zajlik a vizsgálat, a 19 megye kormányhivatalai azonban már elkészültek vele. Eddig 81 szolgáltatót ellenőriztek, és 20-nál tapasztaltak gondot,

azaz minden negyedik cég jogsértő módon járt el.

Korábban a miniszterhelyettes leszögezte: az a szolgáltató, amelyik nem tartja be a vonatkozó szabályokat, akár többmilliós büntetést is kaphat.

A koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére leginkább alkalmas, ún. PCR tesztek elvégzése 2020. szeptember 21-e óta hatósági árhoz kötött. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére induló országos vizsgálat a piaci szereplők gyakorlatát ellenőrzi a hatósági ár betartatása, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében. A koronavírus örökítőanyagát kimutatni képes PCR tesztet térítésmentesen végzik el mindazokon, akiknek esetében ez járványügyi szempontból indokolt. A hatósági ár rögzítésével a mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében igénybe vevőktől legfeljebb 19.500 forintot kérhetnek a szolgáltatók.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások (pl. kiszállás, hétvégi mintavétel stb.) miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről. Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet, és e tudás birtokában dönthet az igénybevételről.

Mégis kérhetnek többet 19.500 forintnál a szolgáltatók a PCR-tesztért
A kényelmi többletszolgáltatások, mint például a kiszállás vagy a hétvégi mintavétel miatt. A hatóság ellenőrzést indított.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik