Belföld

Szakértő: Túlélhette volna a Nagytétényi úti balesetet a kisfiú, ha nem az édesanyja ölében utazik

Legfeljebb nyolc napon túl gyógyuló sérülései lehettek volna, de a balesetet biztosan túlélte volna az a kétéves kisgyerek, aki abban a Škodában utazott, amelyik idén májusban egy piroson áthajtó Opellel ütközött a Nagytétényi úti kereszteződésben — írta meg a Telex, a lap birtokába került szakértői vélemény alapján.

A lap emlékeztet:  Škoda a Savoya park felől, a 6-os főúton haladt, az autóban egy család utazott. A kocsit a az édesapa vezette, a bal hátsó ülésen felesége ült, aki –  a mentők jelentése szerint – az ölében szoptatta a kisfiukat, amikor oldalról beléjük csapódott az Opel. A Škoda kipördült és nekicsapódott egy betonsorompó szekrényének. Bár az autóban volt gyerekülés, melyet ráadásul jól is rögzítettek, a gyerek mégis édesanyja ölében utazott, a nő vallomása szerint úgy, hogy kisfia szemben ült, a biztonsági öv mindkettőnkön át volt húzva. Ez viszont a gyereket nem védte meg az ütközéstől, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Az igazságügyi orvosszakértők a gyerek sérüléséből is arra következtettek, hogy „a sérülés elszenvedésekor a test nem lehetett a biztonsági gyerekülésben szabályosan rögzített helyzetben, hanem az édesanyja önmaga elé fordíthatta, például egy szoptatási helyzethez hasonló formában”. A szakértő azt is egyértelműen megállapította, hogy

ha a kisgyerek szabályosan, gyermekbiztonsági rendszerben becsatolva utazott volna, úgy a halálos sérülések, azaz a balesetben ténylegesen elszenvedett sérüléssel a bizonyossággal határos módon elkerülhetőek lettek volna. Ebben az esetben nyolc napon belül vagy nyolc napon túl gyógyuló sérülések keletkezhettek volna, de halálos sérülések, illetve életveszélyes sérülések kialakulása nem lett volna várható

— olvasható a szakértői véleményben.

Az Opelt egy nő vezette, aki „azért hajtott be a piros lámpán a kereszteződésbe, mert elnézte a lámpaképet”, ezt mondta a Telexnek Janklovics Ádám, a sofőr védője. A halálos baleset miatt nem csak a piroson áthajtó sofőrt, de a Škodát vezető férfit is halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítja a rendőrség.

Kiemelt kép: Police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik