Belföld koronavírus

Ceglédi kórházigazgató: Két hétig most nagyon nehéz lesz

Összesen 148 ágyat különítettek el lélegeztető eszközökkel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben, ez az intézmény jelenti a koronavírusos betegeket ellátó helyek második vonalát a váci kórházzal együtt. Ha az itteni ágyak is megtelnek, akkor következik Esztergom, illetve a többi megyei intézmény – mondta az InfoRádiónak Pusztai Dezső, a ceglédi kórház igazgatója.

A kórházigazgató közölte: az ágyszám 20 százalékát kell koronavírusos betegek fogadására fenntartaniuk, illetve ezeket az ágyakat lélegeztető kapacitással is el kell látni. Egyelőre tizenegy ágyon tudnak intenzív ellátást is biztosítani, de több tucatra is bővíthető ez a kapacitás.

Pusztai Dezső úgy fogalmazott:

Inkább az emberi erőforrás a szűk keresztmetszet, egyelőre bírjuk, és bízom abban, hogy ilyen nagy számban nekünk nem kell lélegeztetésre szoruló betegeket fogadni.

Az igazgató egyúttal közölte, hogy azok a betegek, akik más panasszal fordulnak a kórházhoz, továbbra is megkapják az ellátást, mindaddig, amíg nem alakul ki olyan helyzet, hogy osztályokat kell összevonni.

A kórház Covid-kapacitásának fele már mostanra feltöltődött, részben az intézményben talált pozitív betegekkel, részben az Országos Mentőszolgálat által ideszállított páciensekkel. A kórházban ápolt betegek mind középsúlyos vagy kevésbé súlyos tüneteket mutatnak.

Félünk tőle, hogy egyre több beteg lesz, erre vagyunk felkészülve, és ha nem tudunk majd több embert fogadni, akkor jelezzük majd a központi ágynyilvántartónak, illetve a mentőszolgálatnak. Két hétig most nagyon nehéz lesz, aztán bízunk benne, hogy csak szelídülni fog ez a most magasra csapó járványhullám

– mondta a kórházigazgató.

Kiemelt kép: MTI Fotó/H. Szabó Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik