Belföld koronavírus

Karácsony Gergely: Pokoli nehéz év áll előttünk

A főpolgármester szerint ki kell húzni, amíg változik a kormány álláspontja vagy maga a kormány.

Karácsony Gergely a Népszavának adott nagyinterjúban beszél az újabb fertőzésről a fővárosi idősotthonban, a maszkviselésről szóló rendelet átírásáról, majd előkerül az úgynevezett Tiborcz-adó ügye. Arról azt mondja, leginkább a XII. kerületet érintené, de Pokorni Zoltán soha nem fogja bevezetni, a kerületek napokon belül mégis megkapják a több százmilliós ingatlanok megadóztatására vonatkozó javaslatukat, ami a társadalmi igazságosságot szolgálná, de a döntés a kerületeké.

Amikor a főpolgármestert immár sokadszor arról kérdezik, mennyire vehető komolyan, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, azt feleli, hogy ő az a politikus,

aki mindig beleszeret abba, amit csinál és nem szeretem a hatalmat annyira, hogy még többet akarjak.

A kihívásokat szereti, abból pedig bőven van. Kezelni kell az évszázad legnagyobb járványát, gazdasági válságát és azt, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a fővárost. Nem készül indulni, de marad a belpolitika arcvonalában, mert a kormány éppen a Budapest-vidék ellentét szítására, arra játszik, hogy elvegye az emberek kedvét az ellenzéki alternatívától.

Nem hiszek a vezérkultuszban. Az ellenzék választási sikerét nem a miniszterelnök-jelölt személye határozza majd meg, hanem a most formálódó társadalmi mozgalom ereje. Az ellenzék ajánlata sokkal fontosabb lesz a jelölt személyénél.

Karácsonyt nem lepte Fürjes Balázs államtitkár elindítása, aki szerinte máris kampányol,

ami érthető, hiszen egy fideszes-jelöltnek a nullához közelítő esélye lesz a győzelemre Budapesten.

„Pokoli nehéz év áll előttünk”

Szerinte a főváros legerősebb fegyvere a kormány ellen a választók támogatása. Hosszan sorolja az Orbán-kormány Budapest-ellenes lépéseit, amelyek ellen segítséget jelenthet, ha az EU valóban növeli majd a városok közt közvetlenül elosztható forrásokat.

Egyelőre azonban pokoli nehéz évre számít, szerinte minden idők legtakarékosabb költségvetésére lesz szükség ahhoz, hogy a főváros működőképességét megőrizzék.

Nem azon a színvonalon, ami elvárható lenne a XXI. században, de ki kell húznunk addig, amíg a gazdaság talpra áll, az iparűzési adóbevétel növekszik, megváltozik a kormány álláspontja vagy maga a kormány. Egyiknek be kell következnie, mert a város lassan feléli a tartalékait.

 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely a 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján a Városháza parkban  október 23-án.
MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik