Belföld

Felgyújtottak két halottszállítót, eldurvult a temetkezési cégek háborúja Érden

Egy cég tíz éven keresztül uralta a temetkezési piacot a városban, de egy hónappal ezelőtt az önkormányzat szerződést bontott vele. Rögtön fel is lángolt a konkurenciaharc.

Kigyulladt és teljesen kiégett két vadonatúj halottszállító autó egy érdi temetkezési cég telephelyén. Az Érdmost.hu értesülései szerint a Fehér Fény Temetkezés és Kegyeleti Kft. furgonjairól van szó. A komoly anyagi kárt okozó vasárnap esti tüzet az első vizsgálatok szerint gyújtogatás okozhatta.

Forrás: Csőzik László Facebook-oldala

Az érintett kft. vezetője szerint az eset egyértelműen összefügg azokkal a fenyegetésekkel, amelyeket az elmúlt napokban kaptak. A cégvezető írásos beszámolója, amely lapunkhoz is eljutott, arra utal, hogy egy konkurens cég – a Gábriel Könnye Temetkezési Kft. – alkalmazottja elektronikus üzenetekben és személyesen is többször megfenyegette a vállalkozásának egyik beosztottját. A fenyegetések célja állítólag az volt, hogy a kft. szüntesse be a temetői tevékenységét. Az ügyvezető szerint a bizonyítékként bemutatott fenyegető levelek alapján a rendőrség „forró nyomon” indíthatta el a vizsgálatot.

Tény, hogy az eddig a legfőbb konkurenciának számító Gábriel Könnye Kft. piaci helyzete az elmúlt hetekben alaposan megrendült Érden.

Ennek egyik oka az lehet, hogy közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt már hosszabb ideje folyik nyomozás az Érdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán a céggel kapcsolatban. Az Érdmost.hu című helyi újság szerint a rendőrségi ügy előzménye egy pofon volt, amit a cég egyik munkatársa kapott a vállalkozás irodájában. Amikor a bántalmazott férfi beadta a felmondását, azzal szembesült, hogy valaki meghamisította az aláírását a bérjegyzékein és a munkaszerződésén.

A Gábriel Könnye Kft.-ről – a cég nevének említése nélkül – szeptemberben a Pesti Srácok is megjelentetett egy hosszú leleplező anyagot. Ebben azt írták, hogy nem is egy, hanem már több egykori alkalmazott tett feljelentést különböző munkajogi és adatvédelmi visszaélések gyanújával az egykori munkáltatójával szemben. A feljelentések arról számoltak be, hogy az alkalmazottakat tudtuk nélkül ki-be jelentgették, fű alatt a munkaköreiket is váltogatták, és a személyes adatokat harmadik félnek is átadták. A portál szerint a cég a temetési szolgáltatások díjaival is csalhatott, és az előírtnál jóval magasabb árakat számlázhatott a sírok kiásásáért, a ravatalozásért.

A kormánypárti PS cikkének megjelenését követően Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere vizsgálatot indított a Gábriel Könnye Kft. megbízásával kapcsolatban. Ekkor derült ki, hogy a város korábbi fideszes polgármestere, T. Mészáros András 2010-ben közbeszerzés nélkül 25 évre szóló kizárólagos szerződést kötött a kft.-vel az érdi köztemető önkormányzati tulajdonú infrastruktúrájának használatára.

A szerződés lehetővé tette a temetkezési cég számára, hogy a sírásás, a ravatalozó-üzemeltetés, a halotthűtés hatósági díjait maga tegye zsebre, holott azok a várost illették volna, és jóval a piaci ár alatt, havi 50 ezer forintért vehette bérbe a ravatalozó épületében lévő irodahelyiséget is. Az elmúlt tíz évben ezek az előnyök monopolhelyzetbe hozták a Gábriel Könnye Kft.-t a városban.

A vizsgálat nyomán az Érdi Közterület-fenntartó Intézet október 1-jével felbontotta a T. Mészáros által kötött szerződést arra hivatkozva, hogy az időtartama és az összege miatt kötelező lett volna közbeszerzéssel kiválasztani a szolgáltatót. A szerződés felbontása után a temetői szolgáltatások egyik részét az önkormányzati cég vette át, a többi feladat elvégzésére viszont más cégek számára is megnyílt a lehetőség. Végül ez a változás robbanthatta ki a temetkezési vállalkozások közötti háborút.

Csőzik polgármester kedden a Facebook-oldalán azt írta:

T. Mészáros András őméltósága kormányzásának szimbóluma ez a két felgyújtott, vadiúj furgon. Az érdi temetkezési háború újabb epizódja jött el, amelyben a helyi NER kultúrtörténeti fordulóponthoz érkezett: a maffiamódszereik kijöttek a fényre.

Kiemelt kép: Csőzik László Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik