Belföld

Orbán: Ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán az MTI beszámolója szerint.

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak — mondta a kormányfő.

A „gyengébb felfogásúak kedvéért” felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

Ma pedig „egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt” — mondta Orbán Viktor. Majd utalva arra, hogy néhány éve már Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének is áll szobra a Szabadság téren, úgy fogalmazott:

itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik