Belföld koronavírus

Szabó Tímea hazárdjátéknak tartja a kormány járványügyi intézkedéseit

A Párbeszéd 11 pontos járványügyi javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Szabó Tímea frakcióvezető online közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormánynak be kellene tiltania minden nyilvános rendezvényt. Amikor kérdezték, ez vonatkozik-e a tüntetésekre is, az állami hírügynökség szerint azt felelte, nem, mert az utcán biztosítani lehet a védőtávolságot, ellentétben a focimeccsekkel.

A politikus beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt nem szegényedhetnek el családok, ezért törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy

a táppénzen lévők ne a fizetésük 60, hanem nettó 75 százalékát kapják meg. 

Szabó Tímea a népjóléti bizottság elnökével, a szocialista Korózs Lajossal levélben felkérték az operatív törzs tagjait, hogy a testület előtt számoljanak be az eddigi intézkedéseikről. 

Az általa benyújtott határozati javaslat szerint a kormánynak a tömeges megbetegedések miatt nagyon szigorú szabályokat kellene hoznia.

  • Minden nyilvános helyen betiltanák a magánrendezvényeket, a szórakoztató és kulturális eseményeket, a vendéglátóhelyek kivételével.
  • Nyilvános helyen – a családtagok és a közös háztartásban élők kivételével – kötelező lenne a 2 méteres  távolságtartás.
  • Vissza kellene állítani az idősek vásárlási idősávját hétköznap 9-11 óra között.
  • Távoktatást vezetnének be a középiskolákban, egyetemeken úgy, hogy a diákokat két csoportra osztják. Heti váltásban történne a távoktatás, közben folyamatosan figyelik, mikor szükséges az iskolák teljes/részleges bezárása.
  • Tömegközlekedést csak a munkába járáshoz, az idősek vagy a gyermekek gondozása érdekében lehetne igénybe venni, vagy akkor, ha nincs élelmiszerbolt, gyógyszertár 500 méteren belül, ha az egyéni közlekedés nem megoldható.
  • Legalább kéthetente minden egészségügyi dolgozót, pedagógust, szociális dolgozót, minden kórházi felvételre kerülő beteget és szociális intézményben lakót tesztelni kellene.
  • Biztosítani kellene minden állampolgárnak a tesztelést, ha a COVID-19-megbetegedés valamely tünetét produkálja, és le kellene tesztelni mindenkit, aki korábban fertőzött személlyel érintkezett.
  • Ha kell, a kormány haladéktalanul kérjen nemzetközi segítséget a tesztelési kapacitások bővítéséhez.
  • Az átfertőződöttség nyomon követéséhez legyen rendszeres az orvostudományi egyetemek és a KSH nagymintás országos
    kutatása.
  • Szakemberekből álljon fele egy álló állandó, a járványügyi kontaktuskutatással foglalkozó akciócsoportot, a kormány biztosítsa ehhez a szükséges forrásokat.
  • Ha valaki fertőzésgyanú miatt nem mehet be a munkahelyére, ha lehet, biztosítani kell az otthoni munkavégzés feltételeit. Ezt munkavállalói joggá kell tenni. Amenyiben az otthoni munkavégzés nem megoldható, az állam biztosítsa a teljes bér
    kifizetését az érintetteknek.

A javaslat indoklása szerint a koronavírus-járvány súlyos, az egész országra kiterjedő, a tavaszinál jóval súlyosabb egészségügyi válsághelyzetet okoz. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy megfelelő protokoll szerint történő, széles körű és tömeges tesztelés, a kontaktok gyors és hatékony felkutatása, valamint a fertőzöttek mielőbbi elkülönítése megállíthatja a vírus terjedését.

150 ezer forintos bírságot is kaphatnak, akik megsértik a házi karantént
Hétfőn az Országgyűlés megszavazta a szigorítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik