Belföld

Igazságos nyugdíjemelést követel az MSZP

Korózs Lajos szerint a kormány szándékosan alultervezte az inflációt.

Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés technikáját és a 13. havi nyugdíjra szánt összeg elosztását, közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos a pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta: javasolják, hogy az 53. heti nyugdíjat attól függetlenül kapja minden érintett, hogy „többmilliós, vagy éppen 50 ezer forintos havi nyugdíjjal rendelkezik”.

A szocialista politikus javaslatot tett arra is, hogy néhány évig a nyugdíjemelést egy összegben fizessék ki. Szerinte az Orbán-kormány szándékosan alultervezte az inflációt, mert már a költségvetés tavaly nyári elfogadásakor világosan látszott, hogy az idén lényegesen magasabb lesz az üteme, mint amivel számolt.

Mint mondta, az 1,2 százalékos visszamenőleges emelés lehetett volna akár 1,5 százalék is, mivel az élelmiszerek inflációja mintegy 8 százalékos. A kormány úgy is dönthetett volna, hogy a visszamenőleges emelés összege nem lehet kevesebb 25 ezer forintnál, így a kevés nyugdíjból élők jobban jártak volna.

Korózs Lajos elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezzel szemben a kormány százalékos arányú emelés mellett döntött. A többi között példaként említette, hogy az 1,2 százalékos emelés átlagnyugdíj esetében mintegy 1700 forintot, egy megváltozott munkaképességű embernek mintegy 900 forintot jelent.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktor

gyakorlatilag kifosztja a nyugdíjasokat, (…) szándékosan visszatart több tízmilliárd forintot hónapról hónapra, hogy utána nagy kegyesen novemberben odaadja a nyugdíjasoknak.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak nem tér vissza a svájci indexáláshoz, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához legalább a létminimum szintjére és nem akarja kártalanítani azokat a rokkantakat, akiket 2012-ben megfosztott a jussuktól.

Budapest, 2020. október 6.
Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka felszólal az orvosbérek emelését és a hálapénz büntethetõségét is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslat összevont vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. Balról Hajdu László, a DK képviselõje.
MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik