Belföld

A magyarok 57%-a borulátó, fogy a Fidesz-tábor

Kevesebben vannak, de nagyon aktívak a kormánypárt támogatói.

A Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 32 százalék. A DK 10 százalékon áll, a Momentum és a Jobbik helyet cserélt. A Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. Az MSZP 5 százalékon maradt, négy párt (LMP, Párbeszéd, Mi Hazánk, Kétfarkú Kutyapárt) 2-2 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztóknál a Fideszt 49, a DK-t 17, a Jobbikot és a Momentumot 10-10 százalék támogatja. Az elkötelezett szavazóknál az MSZP 6, a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékot ér el. A biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent a Fidesz-tábor, aminek az az oka, hogy szavazói az átlagosnál jóval aktívabbak.

Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

Az intézet emlékeztet rá hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején nőtt a Fidesz-tábor. Akkor különösen a vidéki városokban, a  diplomásoknál és a 40 év alattiaknál volt látványos a bővülés, de a  kormánypárt nem tudta megtartani összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban és Budapesten is 8 százalékponttal lett kisebb a Fidesz-tábor mérete, miközben a falvakban 2 százalékponttal erősödött a kormánypárt. A változások miatt jelenleg településtípus szerint nem egyenletes a Fidesz beágyazottsága (Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos).

A diplomásoknál a Fidesz augusztus óta 16 százalékpontot veszített. A szakmunkások, érettségizettek körében átlag körüli – 6 és 4%-os – volt a csökkenés, míg az alapfokú végzettségűeknél a tábora 7 százalékponttal bővült. A párt támogatottsága az iskolázottság emelkedésével egyre csökken (az alapfokú végzettségűeknél 38, a szakmunkásoknál 33, az érettségizetteknél 28, a diplomásoknál 26 százalék).

A 40 év alattiak körében 9, az ennél idősebbeknél csak 2  százalékpontot veszített a kormánypárt a nyár óta, így visszaállt a korábbi sajátosság, a fiatalok körében az átlagosnál gyengébben szerepel a Fidesz – 25 százalékos.

A kutatás szerint a választók 57 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. A derűlátók aránya 33 százalék. A közhangulatot alapvetően a politikai hovatartozás határozza meg. A fideszes szavazók 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).

Módszertan

Az adatokat 2020. október 5-e és 15-e között vették fel ezer olyan  ember megkérdezésével, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás adatai legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. Havonta más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik