Belföld koronavírus

Már az újfajta koronavírus-gyorstesztet használják a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik – közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Csató Gábor elmondta, ha az általuk használt gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt.

Hozzátette, a PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon. A mentők eddig már több mint 100 ezer tesztet végeztek el – közölte.

Csató Gábor hangsúlyozta, ha valaki tüneteket észlel magán, akkor semmiképpen se látogassa meg háziorvosát, hanem telefonon beszéljen vele. Ha felmerül a koronavírus gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot, és a mentők végzik el a gyorstesztet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden az Inforádiónak azt mondta, 30 ezer darab tesztet kapott 750 mentőegység, és lesz utánpótlás. A 30 ezer darabos készletet múlt hét óta használják.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó