Belföld

3,4 milliárd forinttal támogatja az állam a Mátraverebély-Szentkút katolikus kegyhely turisztikai fejlesztését

Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésre 3.409.255.798 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől – derül ki közleményükből.

Mint írják, „a közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mátraverebély-Szentkút pályázatot nyert a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre.”

A több mint 3 milliárdos összegű támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg a kegyhelyet üzemeltető „Fons Sacer” belső egyházi jogi személy.

A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A fejlesztés megvalósulásával nemcsak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív- és az ökoturizmus kedvelőire is.

A kegyhely első körben lezajlott rekonstrukciója 2013-ban fejeződött be, akkor 2,5 milliárdból újították fel teljesen a kegytemplomot és a rendházat.

Kiemelt kép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik