Belföld koronavírus

Immunológus: A vakcina engedélyeztetése nem jelenti azt, hogy vége a járványnak

Minél többet tud az ember egy betegségről, annál jobban fél – mondta Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start című műsorában annak kapcsán, hogy egyre ismertebbek a koronavírus-fertőzés okozta maradandó károsodások.

A szakember szerint nem lehet tudni, karácsonykor rendelkezésre áll-e majd biztonságos oltóanyag, mivel nem kapott még engedélyt senki sem. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha például egy vakcina a jövő hónapban engedélyt kapna, akkor először az Egyesült Államokban osztanák el az oltóanyagot, azt követné Európa, és kérdéses, mennyi jutna el a vakcinából hazánkba.

Az immunológus jelezte, hogy a vakcina engedélyeztetése és a tömeges oltás megkezdése nem jelenti azt, hogy véget ért a járványt, illetve azt sem lehet tudni, hogy hatásos lesz-e a vakcina, ha mutálódik a vírus. 

Lisziewicz szerint azok száma, akikeket be tudnak oltani első körben a vakcinával, elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik elkaphatják a vírust. Mint mondta: az oltóanyag hatását nem az első pár hónapban fogjuk érzékelni – tette hozzá. Meglátása szerint először a frontvonalban lévőknek kellene megkapni a védőoltást.

Kiemelt kép: ATV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik