Belföld

Az Orbán-kormány egyik alapállításával szemben érvelt a Fidesz miniszterhelyettese

Miközben a Fidesz-kormány politikáját az elmúlt években meghatározta az államosítás és a központosítás, mely során bankok és energetikai vállalatokba vásárolta be magát, Orbán Balázs miniszterhelyettes szerint magánkézben magasabb színvonalon, fenntarthatóbban kezelhetik az ország vagyonát, mintha az állam volna a gazda. Magyarán érvelése alapján az állam rossz gazda. Így kap balatoni vitorláskikötőt a kormányközeli elitképző.

Az utolsó percben benyújtott törvénymódosítási javaslattal az állam még annál is több ingatlant ad át a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC), mint az a vagyonátadásról szóló törvény eredeti, szeptemberi változatában szerepelt.

A törvény első változatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, abban két pécsi ingatlanra volt jogosult az MCC. Azonban egy nappal azelőtt, hogy a vagyon átadásáról szóló törvényt a parlament Törvényalkotási Bizottságában véglegesítették volna, a testület kormánypárti képviselői közösen hozzábiggyesztettek még a pécsi ingatlanokhoz hét révfülöpi, egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi ingatlant is.

A révfülöpi ingatlanok a helyi vitorláskikötőt alkotják, ami eddig állami tulajdonban volt, és csak sportolási célra lehetett hasznosítani. Az ingatlanok átadásáról – több egyéb alapítványnak nyújtott juttatással, például a Millenáris Park magánosításával együtt – hétfőn szavaz a parlament.

A 444.hu írt arról elemzést, hogy a módosításról szóló bizottsági vitára a kormány Orbán Balázst, a Miniszterelnökség államtitkárát (miniszterhelyettesét) küldte, aki egyben a Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Tehát az állam részéről ő az illetékes a vagyon ingyenes átadásában, míg a másik oldalon ő az illetékes a vagyon átvételében. 

„Két sapkám van” – ezt mondta skizofrén szerepére a bizottsági ülésen. Egyben emlékeztette a felháborodott ellenzéki képviselőket, hogy Nyugaton és Magyarországon is természetes, hogy egy politikus alapítványok vezetésében is részt vállaljon.

Az MCC egy tavaszi törvény értelmében elképesztő vagyont kapott már, az állam akkor az alapítványnak adta a Mol és a Richter részvényeinek 10-10 százalékát. A részvények összesen körülbelül 1 milliárd dollárt érnek, és éves hozamuk az utóbbi évtizedben évente átlagosan 7-7,5 milliárd forint volt. E juttatással párhuzamosan lett Orbán Balázs államtitkár kuratóriumi elnök az MCC-nél.

A 444.hu emlékeztet, korábban Tombor András fémjelezte, évente 0,6 – 1,1 milliárdból gazdálkodó alapítvány tehát világviszonylatban is gazdag szervezet lett, és ezzel párhuzamosan üzleti manőverekbe is kezdett, hiszen bejelentkezett Spéder Zoltán egykori bankárnál a Libri csoport kisebbségi tulajdonrészéért.

Orbán Balázs emlékeztette a képviselőket, hogy törvény írja elő, hogy a vagyonkezelő alapítványok – így az MCC is – közfeladatokat kell hogy ellássanak, és a kormány ezekben az esetekben úgy látja, hogy „egy államháztartáson kívüli szervezeti egység hatékonyabban tudja ellátni” a feladatokat. Tehát Orbán Balázs állami vezetői sapkáját viselve úgy látja, hogy kuratóriumi elnöki sapkájában bizonyos feladatok hatékonyabban elvégezhetőek.

A miniszterhelyettes szavai szerint magánkézben magasabb színvonalon, fenntarthatóbban kezelhetik az ország vagyonát, mintha az állam volna a gazda. Magyarán érvelése alapján az állam rossz gazda. Arra eddig nem igazán volt példa, hogy az Orbán-kormány egyik vezető politikusa kimondja, hogy magánkézben van jobb helyen az ország vagyona, noha ennek épp az ellenkezőjére volt számos példa.

Demeter Márta képviselő a vitában egyébként megkérdezte: „Csak nem a 2022-es választások előtti közpénz kimentéséről van szó?”– utalva rá, hogy a kiszervezett vagyon a kormányzat által kiválasztott személyek ellenőrzése alá kerül, és az általuk vezetett kuratóriumok összetételébe egy új kormányzat már nem szólhatna bele.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik