Belföld

Az állam felvásárolta az egyik influenza elleni védőoltás teljes magyarországi készletét

Sem a patikákba, sem a magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott influenza elleni vakcina Magyarországon – erősítette meg a 24.hu-nak a Nemzetközi Oltóközpont. A Vaxigrip Tetra magyarországi készletét az állam vásárolta fel, így az eddigi 1,3 millió magyar gyártású oltóanyag mellett a Sanofi vakcinája is rendelkezésre áll majd a házi- és gyerekorvosoknál, bár az egyelőre kérdés, hogyan osztják szét. Pontos számot nem tudtak mondani az oltóközpontban, de az biztos, hogy százezres nagyságrendű vakcináról van szó.

A Nemzetközi Oltóközpontban elmondták, ezt a vakcinát elsősorban 3 évesnél fiatalabbak kapják (nekik csak ilyet lehet beadni), és akit először oltanak, annak kétszer kell beadatni. Azt nem tudták megmondani, hogy a négykomponensű oltóanyag helyett ők melyiket fogják alkalmazni, de már elkezdték keresni, melyik nemzetközi cégtől lehet hasonló vakcinát rendelni. A feladat nem könnyű, mivel külföldön is megugrott a kereslet az influenza elleni oltás iránt, így könnyen lehet, hogy az előző évekhez képest kevesebb import oltóanyag lesz elérhető Magyarországon.

Ez azért is lehet aggályos, mert sok beteg nem a magyar gyártású 3Fluart vakcinát szeretné beadatni, és vannak olyanok, akiknek a háziorvos eleve nem azt, hanem az import verziót ajánlja inkább. Egy háziorvos ezt azzal magyarázta a 24.hu-nak, hogy a magyar gyártású egész vírust tartalmaz, más cégek készítményébe viszont csak a vírus egyik fehérjéjét „teszik bele”. Így kevésbé hevesek az oltás utáni reakciók (például az esetleges izomfájdalom). Bár minden orvos szerint a magyar gyártású, három komponensű is megfelelő védelmet nyújt az influenza ellen, az import vakcinák négykomponensűek, azaz három helyett négy vírus ellen nyújtanak védelmet.

Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én.Fotó: Kovács Tamás /MTI

A Sanofi kommunikációs igazgatója a Népszavának a hétvégén azt mondta, a Vaxigrip Tetra limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat, a cég nem is tud többet szállítani belőle.

A háziorvosoknál október 20-ától lehet jelentkezni influenzaoltásra, amit idén az állam mindenki számára ingyenessé tett. A koronavírus-járvány miatt a háziorvosok mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos és Szlávik János infektológus is azt hangsúlyozta, hogy mindenki oltassa be magát. A Dél-pesti Centrumkórház–Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa ezt azzal indokolta, hogy megduplázódik a halálozás esélye annál, aki egyszerre szenved koronavírus- és infleunzafertőzésben.

Az általunk megkérdezett háziorvosok zöme a korábbi években tapasztalt alacsony oltási hajlandóság miatt nem aggódik azért, hogy az állam a koronaívrus-járvány ellenére sem rendelt az előző évekhez képest többet (tavaly és az idén is 1,3 millió magyar gyártású vakcina áll rendelkezésre, de az elmúlt évben jellemzően csak ennek a fele fogyott el). Néhányuk azonban jelezte, ha mindenki megfogadja az országos tiszti főorvos tanácsát, és elindul a rendelőbe oltatni, akkor kevés lesz a készleten lévő vakcina. Egyelőre nagyobb gondnak látják az oltási rend beosztását, az előző évekhez képest ugyanis sokkal szigorúbb szabályok szerint tudják csak fogadni a betegeket: a legtöbb rendelőben a torlódás elkerülése érdekében előre egyeztetett időpontban, rendelési időn kívül lehet menni a vakcináért, amit steril körülmények között, a háziorvosnak kell beadnia.

Próbáltuk megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától, mi történik abban az esetben, ha a háziorvosoknál elfogy a vakcina, de a tárca a válaszában mindössze annyit írt, hogy „az előzetes felmérések szerint elegendő lesz az 1.3 millió influenza elleni oltóanyag”, illetve hogy „az elmúlt években átlagosan sajnos csak a fele fogyott el a vakcináknak”. Kérdeztük az állam által megrendelt vakcina gyártóját, a Fluart Kft.-t is, mi történik abban az esetben, ha kiderül, hogy nem lesz elég az 1,3 millió oltóanyag, de a cég a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányított a kérdéssel, ahonnan cikkünk megjelenésig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: Ápolónő influenza elleni védőoltást ad be egy egy páciensnek. Fotó: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik