Belföld

Kamera rögzítette, ahogy egy medve sétál a villamossínen Miskolcon

Medvét észleltek a Miskolci Önkormányzati Rendészet kamerái vasárnap hajnalban. Éjjel fél egy után nem sokkal tűnt fel az állat a Testvériség utcán, majd a villamossíneken haladt a város felé, később visszafordult a Torontáli utcára, majd 0:49-kor az Őzugró utca felé haladva eltűnt a kamera látószögéből – írja az önkormányzat közleménye. A rendészek értesítették a rendőrséget, az önkormányzat pedig felveszi a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a vadaspark szakembereivel.

A Minap.hu egy néhány másodperces videót is talált, amin az Újgyőri piac környékén észlelik a medvét.

Néhány nappal korábban a Lyukóvölgyben a lakosok figyeltek fel medvenyomokra az esőtől felázott, sáros talajon, a Magyar tanyán, az egyik kerítésen pedig az állat bundájából származó szőrcsomókat is találtak. Az önkormányzat arra kérte a polgárőrséget és a rendészet munkatársait, hogy hívják fel a környéken élők figyelmét az esetleges veszélyekre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei arra intenek, hogy a medvét el kell kerülni, mert a bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van, a legtöbb konfliktus pedig az anyamedvékhez köthető. Ha erdőben járunk, azt a kijelölt turistautakon tegyük, kerüljük az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat, ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte között az erdőbe, tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk, ne járjunk nesztelenül, ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni, ne akarjunk elfutni se, mert gyorsabb nálunk, és ha közelebb merészkedik, ne provokáljuk és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat! – javasolják.

Frissítünk!

A miskolci önkormányzat is közzétette az egyik biztonsági kamera felvételét, amin a medve látható.

Kiemelt képünk illusztráció. Barna medve a Miskolci Állatkertben 2020. június 1-jén. Fotó: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik