Belföld

Megérkezett Budapestre a külügyminisztérium áruszállító repülője

Vasárnap megérkezett a budapesti repülőtérre Dohából az az Airbus A330-200F típusú áruszállító, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium vásárolt meg a Qatar Airways légitársaságtól – írja az airportal.hu. A kormány a koronavírus-járvány miatt döntött egy szélestörzsű, polgári közlekedésben használható szállítógép beszerzésére mellet, miután véleményük szerint Magyarországnak rendelkeznie kell megfelelő légi teherszállítási kapacitással, mert így biztosítható, hogy a jövőben is minden, védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezzen Magyarországra.

A korábbi bejelentések szerint az A330-as szabad áruszállítási kapacitásait egy erre szakosodott brókercég értékesíti majd a piacon, vagyis amikor nincs állami feladat, a repülőgép bevételt termelhet. A korábbi hírek szerint a Wizz Air végezné az üzemeltetést, de máig nem tettek hivatalos bejelentést ennek eredményéről. Ugyanakkor a nemzetközi flotta-adatbázisok szerint a repülőgépet a Wizz Air üzemelteti.

A repülőgépet a HA-LHU magyar polgári lajstromjel alatt vette nyilvántartásba a hatóság.

kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Tamás; A Qatar Cargo Airbus A330-200F típusú repülőgépe leszáll a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2016. március 3-án. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik