Belföld

Gyurcsány kontra Kocsis: Ki miatt állhat le az ország?

Ha most nem tesztelünk eleget, akkor leállhat az egész ország. És erről csak a kormány tehet majd – közölte szombati Facebook-videójában Gyurcsány Ferenc.

A Dk elnöke szerint a koronavírus-járványban megtanulhattuk, hogy a kormányok legfontosabb közfeladata, hogy teszteljenek minél többet. „Na de mi számít elegendőnek? Erre vonatkozóan a WHO-nak, az Egészségügyi Világszervezetnek van egy protokollja. Eszerint annyit kellene tesztelni, hogy a pozitív tesztek aránya ne lépje át az 5 százalékot, azaz akkor elegendő a tesztelés egy országban, ha minden pozitív tesztre 19 negatív jut” – hangsúlyozta Gyurcsány, aki egy grafikonon szemléltette a pozitív tesztek arányát. Szerinte legalább annyit kellene tesztelnie Magyarországnak, hogy a pozitív tesztek aránya az öt százalékos vonal alatt maradjon.

A DK-elnök úgy véli, a kormány saját magát is átveri.

Ha valóban azt akarnák, hogy ne álljon le az ország, ahhoz tesztelni, tesztelni és tesztelni kellene. Ha nincs teszt, nincs értelme a kontaktkutatásnak, hiszen ha nincsenek szűrve a kontaktok, nem lehet karanténba küldeni a fertőzötteket és engedni a dolgukra az egészségeseket. Ez pedig szépen lassan az ország leállását jelenti

– fogalmazott, hozzátéve: a DK ingyenes koronavírustesztet követel.

Pár órával később a Fidesz frakcióvezetője reagált saját Facebook-oldalán a volt kormányfő videójára. Kocsis Máté szerint, ha a kormány megfogadta volna Gyurcsány Ferenc „tanácsait”, már rég leállt volna az ország. Mint írja:

kutya nehéz higgadtan fogadni Gyurcsány kioktatását és újabb hazugságait. Ha a kormány megfogadta volna az ő úgynevezett tanácsait, már rég leállt volna az ország

– tette hozzá. Kocsis szerint a „baloldal vezére a nyári takarékláng után magasabb fordulatra kapcsolta az álhírgyárat”.

Szerinte éppen „Gyurcsány és az emberei voltak a legnagyobb kerékkötői a járvány elleni védekezésnek”. Ők nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus elleni törvényt, kamuvideókkal járatták le az egészségügyet és külföldön rágalmazták Magyarországot, sorolta.

Kocsis Máté emlékeztetett: a laboratóriumok mostanáig több mint 860 ezer PCR-vizsgálatot végeztek a nemzetközi standardok alapján, túlnyomó részt ingyenesen.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik