Belföld

Ingyentesztet követel az MSZP a gyermeket váróknak

Az MSZP a koronavírus-járvány miatt a maguk és magzatuk védelmében otthonmaradást választó kismamáknak a teljes fizetésükkel megegyező távolléti díj bevezetését javasolja – adta hírül az MTI.

Bangóné Borbély Ildikó szombaton online sajtótájékoztatón közölte: az erről szóló határozati javaslatot hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a gyermeket váró családok számára ingyenes tesztelést, valamint a hátrányos helyzetű régiókban élő gyermeket váró családok számára higiéniai csomagok osztását sürgette.

Arra is javaslatot tett, hogy akinek a járványügyi intézkedések miatt otthon kell maradnia a gyermekével, szintén a teljes fizetésével megegyező távolléti díj járjon. Az ellenzéki politikus nagyon fontosnak nevezte, hogy a várandós kismamák és a gyerekükkel otthon maradó szülők teljes felmondási védelmet élvezzenek.

Bangóné Borbély Ildikó azt is sürgette, hogy a gyermekes családoknak alanyi jogon járó, 12 éve változatlan összegű ellátásokat legalább a kétszeresére emelje a kabinet. Az MSZP javaslata szerint a megduplázandó anyasági támogatás első felét a várandósság hatodik hónapjában kapnák meg a családok. Felmérésekre hivatkozva közölte: a magyar családok 40 százaléka rosszabb anyagi helyzetbe került a járvány kitörése óta.

Egyúttal olyan szabályozás kidolgozására szólította fel a kormányt, amely biztosítja a munkavállalók számára, hogy ne szenvedjenek el további jövedelem-kiesést, és ne szűnhessen meg munkavállalói jogviszonyuk a koronavírus-járvány alatt.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik