Belföld koronavírus

Müller Cecília: koronavírusos betegek nem kaphatnak influenza elleni védőoltást

Pénteken a koronavírusos adatok a következőképp alakultak, Müller Cecília ezek ismertetésével kezdte az operatív törzs tájékoztatóját: 1293 új fertőzött lett Magyarországon, és meghalt 33 beteg.

A 33 beteg mindegyike valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett – mondta Müller. Volt egy 20 éves elhunyt is, ő egy “nagyon gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett.” Hozzátette: számos “olyan betegséggel küszködtek az elhunytak, amelyek összeadódva egyre” jobban és jobban megterhelték a szervezet.

Müller Cecília arról is tájékoztatott:

  • 171-en vannak lélegeztetőgépen
  • hatékony az idősotthonok védekezése. Arányosan nézve 100-ból csak 96 intézménybe nem jutott be a vírus
  • napi három adag gyümölcs, illetve zöldségfogyasztás ajánlott. Fontos a szabad levegőn való tartózkodás
  • fizikai távolságtartás javasolt a szociális életben azokkal szemben, akikkel nem élünk egy háztartásban. Éljünk szociális életet online
  • gyakrabban szellőztessünk

Újságírói kérdésre elmondta, hogy “az összes háziorvosi praxisba kiszállításra került az influenza elleni védőoltás.” Müller Cecília hangsúlyozta, hogy aktív koronavírus állapotú beteget nem olthatnak. Ugyanakkor ha véletlenül tünetmentes koronavírusos beteg kapná meg az oltást, abból nem lehet probléma.

Az antigén alapú gyorstesztekről szólva Müller Cecília azt mondta: jól működnek ezek a tesztek, ha pozitivitást tapasztalunk, az “PCR”-ral is pozitív, de a negatív teszteknél nem ilyen egyértelmű az átfedés, ezért ott kell a PCR-megerősítés.

Bognár Lajos, országos főállatorvos azt mondta a tájékoztatón, hogy élelmiszerek és azok csomagolóanyagok nem játszanak szerepet a terjedésben. “A járványban nem fordult elő a fertőzés élelmiszer által terjedése.” Hozzátette: pár perces forralás inaktiválja a vírust.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik