Belföld

A vállalkozás, mely átformálta Budapest arculatát

A Futureal-csoport fejlesztései, városrehabilitációs elképzelései folyamatosan formálják a főváros arculatát. Családi vállalkozásként indultak, mára megkerülhetetlen projektek kapcsolódnak a nevükhöz, amelyek fontos fenntarthatósági szempontok alapján valósulnak meg. A Futureal jelenleg a Kelenföld és Őrmező találkozásánál létrejövő Dél-Buda Városközpont fejlesztésén dolgozik. A Magyarország legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjánál épülő projekt kereskedelmi és üzleti hajtóerejét Budapest első okosplázája az Etele Plaza, valamint az egyedi formavilágú Budapest ONE irodapark adja.

A plázák új generációja

Budapest arculata folyamatosan változik, de a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap az épületek tervezésekor vagy a különböző városrészek újragondolásakor, és ebben a Futurealnak hosszú ideje finanszírozói partnere az UniCredit Bank. A Futureal legújabb épületei zöld minősítéssel rendelkeznek és a legtöbb esetben újszerű, környezetbarát és emberközpontú építési megoldásokat alkalmaznak. Ez mutatkozott meg Magyarország első okosplázájának megtervezésekor is, ahol a Futureal „Stay Safe” kezdeményezés keretében igyekeznek minél több érintésmentes megoldást kialakítani . A Futureal főépítésze, Radványi Gábor beszélt lapunknak a fejlesztésről, ami egy teljesen újfajta gondolkodásmódot takar.

30 éves az UniCredit

Az UniCredit Bank az elmúlt 30 éve alatt számos olyan projektet és vállalkozást finanszírozott, amelyek fenntarthatóbbá tették a világot. Ilyen vállalkozás a Futureal-csoport is. Az UniCredit Bank a jövőben is elkötelezett támogatója marad az üzleti és környezeti fenntarthatóságnak.

A főépítész szerint a webshopokkal bővült piac a bevásárlóközpontok „okosítását”, vagyis digitális funkciókkal való kiegészítését várja el. Az Etele tér közvetlen közelében épülő, az UniCredit Bank társfinanszírozásában megvalósuló Etele Plaza, a piaci és fogyasztói elvárásoknak megfelelően olyan okospláza lesz, ahol több digitális megoldást is igénybe vehetnek majd a látogatók. Az épületen belül futó interaktív LED-fal folyamatos tájékoztatást nyújt a vásárlóknak. A legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti majd a parkolást, egy applikáción keresztül rendszámfelismeréssel, akár fizikai jegy váltása nélkül vehető majd igénybe az 1300 férőhelyes parkoló.

Nem mellékes, hogy a bevásárlóközpontnak fenntarthatósági szempontból is jövőbe mutató technológiákat kell alkalmaznia. Az Etele Plaza már a tervezési fázisban megkapta a „BREEAM Very Good” energiahatékonysági és környezettudatos minősítést, amelynek keretében olyan technológiákat építenek be, mint a hőszivattyús légkezelő technológia, az épület természetes átszellőztetésének lehetősége vagy az árnyékoló rendszerrel ellátott üvegtető.

A fenntarthatóság egyébként is központi gondolat a Futureal filozófiájában. Radványi Gábor meggyőződése, hogy cégük működése során a káros környezeti hatásokat – fenntartható fejlesztésekkel – minimálisra kell csökkenteni, illetve olyan projekteket kell megvalósítaniuk, amelyek egy-egy adott helyszín szellemét erőteljesen és egyedi módon tükrözik.

Ennek megfelelően a Futureal minden tevékenységének meghatározó eleme a fenntarthatóság, amibe beletartozik a környezetvédelem, valamint az emberek mentális és fizikai egészégének védelme, illetve a szélesebb körű társadalmi felelősségvállalás is

– mondta.

Irodaprojektek a fenntarthatóság jegyében

Mindez fontos szempont a lakóingatlan-fejlesztéseink során is, amelyeknél kiemelt szerepet kap a parkosítás, hogy az ott élőket minél zöldebb környezet vegye körül. Az irodaszektorban pedig a WELL minősítés a Futureal segítségével került a hazai szakmai köztudatba, amelynek célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak.

A nemzetközi jelenléttel rendelkező Futureal-csoport fejlesztései Magyarországon főleg Budapestre koncentrálódnak, és nagyban meghatározzák a mai város képét. Hozzájuk köthető a Corvin-negyed városrehabilitációja (a Futureal tervezte többek közt a Corvin Sétányt) illetve a Budapest ONE irodapark néven ismert beruházás. Utóbbi projekt nemcsak a szalagként hullámzó épületek formája miatt érdekes, hanem mert Kelenföld megújítása egyike Európa legambiciózusabb, tömegközlekedést is érintő, barnamezős beruházásainak is. A cél egy olyan központ létrehozása, amely Budapest nyugati kapujaként szolgál. A jövő irodaházaként emlegetett energiatakarékos Budapest ONE első ütemét már át is adták a bérlőknek. A különleges irodaparkban találtható többek között intelligens központi épületirányítási rendszer, a kikapcsolódást segítő zöld terasz, az épület tetején pedig panorámás futópálya várja a dolgozókat. Emellett már most lehetőség van az elektromos autók töltésére, valamint szelektív hulladékgyűjtésre is.

A világjárvány mutatja meg az érintésmentes irodák fontosságát

Nemrég még túlzott óvatoskodásnak tűnhettek volna ezek a fejlesztések és megoldások, mára viszont kulcsfontossággal bírnak a jövő munkahelyeinek szempontjából azok az irodai beruházások, amit a Futureal-csoport fejleszt. A Corvin Innovation Campus irodaház közös területei például szinte teljesen érintésmentessé válnak, ami határozott választ ad a koronavírus miatt kialakult globális egészségügyi vészhelyzetre. Radványi Gábor elárulta, olyan technológiai megoldásokat valósítanak meg, amelyek számos területen teszik majd érintésmentessé az irodákat.

Mint mondta, a látogatókat kártyaérzékelős automata ajtók és lámpakapcsolók, valamint a biztonságos távolságot jelző jelzések fogadják. A liftek telefonos applikációval is hívhatóak lesznek, a mosdókat pedig ugyancsak érintésmentes öblítéssel, kézmosóval és szappanadagolóval szerelik fel. Emellett az épület gépészeti rendszere, a magyarországi követelményeket messze túlteljesítő egyedi szűrői, UV sugaras csírátlanítói Budapest egyik legtisztább levegőjét biztosítják majd.

Szponzorált tartalom

A cikk az UniCredit Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.