Belföld

Bírósággal tiltatta le a Magyar Narancs cikkének egy részét a Hell tulajdonosa

A Magyar Narancs eheti, csütörtökön megjelent számában egy nagyobb cikket szenteltek a Hell Energy energiaital-gyártó cég történetének, de az „Avalon sötét lovagjai – A Hell Energy és a Barabás család” című cikk a nyomtatott lapban egy ponton megszakad, ennek okaként pedig a Fővárosi Törvényszék 17.Pk.22.488/2020/9. számú végzését említik a lapban, írja a Média1.

A lap szerint a Hell Energy tulajdonosait előzetesen megkereste a lap, ám a Hell és tulajdonosai az adatvédelmi rendeletre és a hatályos GDPR-szabályozásra hivatkozva közölték, hogy nem járulnak hozzá a személyüket, valamint a Hell-csoportot érintő információk közléséhez, és nem reagáltak a feltett kérdésekre sem.

A cég bíróságra is elvitte az ügyet, és a Fővárosi Törvényszék az említett végzésével eltiltotta a szerkesztőséget, hogy a tervezett írása három részletét közölje. A tulajdonosok úgynevezett korlátozó végzést kértek a bíróságtól, a bíróság pedig a kérést tárgyalás mellőzésével elfogadta. A vállalkozás és tulajdonosai tehát sikerrel akadályozták meg az információk publikálását.

A Magyar Narancs vitatja a bírói végzés megalapozottságát és szerzőjük, Keller-Alánt Ákos cenzúrának, a sajtószabadság korlátozásának tartja az esetet. A Narancs a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet jogászainak segítségével igyekszik elérni, hogy utóbb mégis közölhesse a most cenzúra áldozatává vált részeket.

A Hell és a Barabás-család korábban a Forbes ellen is jogi lépéseket tett, amiért az üzleti magazin szerepeltette a családot a leggazdagabb magyarok toplistájában, és a család bírósági úton, ideiglenes bírói végzéssel elérte, hogy vissza kelljen hívni az újságosoktól a Forbest, később pedig még az adatvédelmi szabályok állítólagos megsértése miatt több millió forint összegű adatvédelmi bírságot is kiszabott a NAIH a Forbesra.

Kiemelt kép: Gyártósor az energiaitalokat előállító Hell Energy Magyarország Kft. regionális logisztikai központjában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón 2015. szeptember 30-án. Fotó: Vajda János /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik