Belföld koronavírus

Müller Cecília: Már nincs olyan, aki biztosan állíthatja magáról, hogy nem fertőzött

A tiszti főorvos azt kérte, a krónikus betegek keressék fel a háziorvost, az önkormányzatok pedig ne nagyon ünnepeljenek október 23-án.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az elmúlt 24 órában 27-en haltak meg a koronavírusnak betudhatóan, a járvány áldozatainak száma így összesen 1023. Jelenleg 1530-an szorulnak  kórházi kezelésre, és 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elhunytak több mint fele valamilyen szív- és/vagy érrendszeri betegségben szenvedett, de voltak köztük anyagcsere-betegségben és rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők is. Müller Cecília azt üzente a krónikus betegeknek, feltétlenül keressék a háziorvosukat, hiszen a jelenlegi helyzetben életbevágóan fontos, hogy a betegségüket karbantartsák, ez döntő tényező lehet, ha valaki megfertőződik.

A tiszti főorvos azt mondta, október 20-ig minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás, fontos, hogy ezt minél többen beadassák maguknak.

Müller nyomatékosította, hogy nagyon sok múlik azon, hogy az emberek betartsák a jogszabályokat és az ajánlásokat, viseljenek maszkot, hiszen egy közösségben „már nincs olyan személy, aki biztosan állíthatja magáról, hogy nem fertőzött”.

Ezért aztán az október 23-ai központi ünnepségeket is „mérsékelni” fogják, a zászlófelvonáson kívül nem szerveznek állami megemlékezést, és arra kérik az önkormányzatokat is, hogy ezt tekintsék irányadónak.

Elmondta még, hogy folyamatosan zajlik az orvosok és ápolók átvezénylése a szükséges területekre, ezzel kapcsolatban köszönetet mondott a kormányhivataloknak, amelyek „gyorsan és rugalmasan cselekednek, hogy biztosított legyen a szakszerű ellátás”.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik