Belföld

Nyomoznak Gyürk András szentendrei uniós képviselői irodája miatt

A szentendrei városvezetés feljelentése nyomán rendőrségi vizsgálat indult Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő irodabérlésével kapcsolatban.

Fülöp Zsolt, Szentendre ellenzéki polgármestere szerint az önkormányzat korábbi kormánypárti vezetése messze áron alul adott át egy frekventált helyen lévő, belvárosi irodahelyiséget a politikusnak. Akkoriban a képviselő testvére, Gyürk Dorottya volt a város egyik alpolgármestere.

Az ingatlanra nem írtak ki bérbeadási pályázatot, az önkormányzat tájékoztatása szerint Gyürk egy általa benyújtott kérelem alapján jutott hozzá a 34 négyzetméteres helyiséghez. A bérleti szerződést 2016-ban kötötték meg, a díjat pedig mindössze havi 30 ezer forintban állapították meg, ami töredéke a hasonló adottságú önkormányzati helyiségek esetében megszokott bérleti díjnak.

Fülöp szerint a fideszes politikus számára feltűnően kedvező megállapodás azért kifogásolható, mert az uniós képviselők elszámolhatják brüsszeli keretük terhére az irodabérlést, így viszont az önkormányzatot több mint 4,5 millió forintos vagyoni hátrány érte.

Információink szerint a rendőrség a napokban hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelte az ügyben a nyomozást. A vizsgálat lefolytatására összeférhetetlenség miatt a Dunakeszi Rendőrkapitányságot jelölték ki.

Gyürk András a 24.hu kérdésére azt mondta, a vonatkozó helyi és törvényi jogszabályoknak megfelelően kötötték meg a szerződést. Közfeladat ellátásra kérte az irodát, ezért szerinte az ár nem vethető össze más, profitorientált tevékenységek esetében megszabott díjakkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik