Belföld

Meghalt Rubovszky András

Életének 84. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

A Széchenyi Társaság elnöksége tudatta az állami hírügynökséggel, hogy alapítója csütörtökön meghalt. Rubovszky András több mint harminc éven át vezette a társaságot. Mint írták, kiemelt célja volt Széchenyi István országépítő örökségének megismertetése, terjesztése, a magyar nemzet felemelése, egységének megőrzése.

Rubovszky András egész élete, munkássága, rendületlen kiállása elvei mellett példa mindannyiunk számára. Társaságunk emlékét megőrzi, munkásságát folytatni kívánja.

A család később gondoskodik temetéséről, búcsúztatásáról.

A turizmus.com korábban azt írta, a jogász és szálloda-vendéglátóipari végzettséget is szerzett Rubovszky Andrást legtöbben a Hotel Gellért igazgatójaként ismerhették. A legendás szállodát 1969 és 2000 között vezette.

Közben politikai szerepet is vállalt, a rendszerváltás után, 1990-től 1994-ig a Magyar Demokrata Fórum pártigazgatója volt (aktív szállodaigazgatói tevékenységének ideiglenes szüneteltetésével).

Méltatásában a Nemzeti Fórum kiemelte, hogy a társadalmi és gazdasági békés átmenet politikai feladatait 2004 után a Nemzeti Fórum Egyesületben folytatta. A Magyar Szállodaszövetség elnöke, majd alelnöke volt. Címzetes főiskolai docens volt a Budapesti Gazdasági Főiskolán.

Kulturális mecenatúrát is folytatott, 1997-ben a „Balassi Bálint-emlékkard”  irodalmi díjat megalapítók egyike volt. Szakmai és közéleti munkásságát számos kitüntetéssel, díjjal ismerték el. Megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, és a Magyar Köztársaság középkeresztjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik