Belföld

Lehűlés jön, esős, szeles időre figyelmeztetnek

Egy frontrendszer alakítja a Kárpát-medence időjárását, a héten lehűlés kezdődik.

Hétfőn többnyire erősen felhős, borult lesz az ég. Sokfelé lehet eső, a Tiszántúlon főleg délutántól, a nyugati megyékben addigra átmenetileg megszűnik a csapadék. A Dunántúlon megerősödik, sőt viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. Keleten csak néhol lesz élénk a keleti, majd a déli szél, de estére ott is északnyugatira fordul a légmozgás. A hőmérséklet a Dunántúlon 7 és 13, keleten 13 és 22 fok között alakul napközben. Késő estére 6-16 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az eső és az erős szél miatt több megyére elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki.

Azt írták, reggelig több helyen 20 millimétert meghaladó csapadék eshet, helyenként (a Bakonyban, a Kisalföldön, illetve Somogy, Zala térségében) akár 30-40 milliméter is hullhat. A csapadékzóna napközben meggyengül és a középső országrészre tevődik át, de délutántól dél felől újabb hullámban várható intenzív eső.

Kedd hajnalig a Duna-Tisza közén, a Dél-Alföldön, az Alföld középső tájain, valamint a Dunántúl keleti részén sokfelé valószínű 20 mm-t meghaladó csapadék. Hétfőre virradóra előbb a Kisalföldön, Alpokalján, majd kedden általában a Nyugat-Dunántúlon, Dunántúli-középhegységben, Balaton környékén többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések helyenként várhatóan elérik a 70 km/órát.

 

Kedden sokfelé várható kiadós eső, zápor. A minimumhőmérséklet 6-14, a maximumhőmérséklet többnyire 7-14 fok között valószínű, de északkeleten ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik