Belföld

Otthoncentrum: Ötödével estek vissza az albérletárak Budapest belső kerületeiben

A turizmus visszaesése miatt a rövid távra kiadott ingatlanok tömegesen jelentek meg a hosszú távú lakáskiadás piacán, ez az albérleti díjak csökkenéséhez vezetett főként az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.

Az Otthon Centrum közvetítésével bérbeadott lakások átlagos, egy négyzetméterre jutó havi bérleti díja Budapest V. kerületében, az idegenforgalmi célú, rövid távú bérbeadás egyik fellegvárában az év első nyolc hónapjában 24 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátették, hogy 15-20 százalékos visszaesést a VI., VII., és a IX. kerületben is tapasztaltak. Ezzel szemben a turisztikai bérbeadással kevésbé érintett budai I. és XII. kerületben az albérleti díj fajlagos átlagértéke alig csökkent vagy a korábbi évek szintjén maradt, a II. kerületben pedig még nőtt is tavaly óta. A peremkerületekben sem volt áttörés, az albérleti díj átlaga csupán néhány százalékkal esett vissza.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum vezető elemzőjét, aki elmondta, Magyarországon az egyik legnépszerűbb befektetési forma az ingatlanvásárlás, amelyet a kedvező értéknövekedési potenciál, a bérleti díjból származó bevétel, illetve az ingatlanok inflációval szembeni értékállósága motivál.

Az értéknövekedés nélkül tisztán hosszú távú kiadásból származó bérleti díjhozam Budapest keresett városrészeiben 4-5 százalék között van. A belvárosban, ahol a legdrágábbak a használt lakások, a jelentős árnövekedés következtében az elmúlt öt évben megfeleződött az átlaghozam: az V. kerületben 6,25 százalékról 2,77 százalékra, míg a XIII. kerületben 7 százalékról 4,37 százalékra csökkent.

A legkevésbé a XI. kerületben lengett ki az inga, ahol 6,34 százalékról 5,07 százalékra csökkent a hozam. Soóki-Tóth Gábor szerint a befektetési hozam csökkenését egyértelműen az okozta, hogy a bérleti díjak növekedése nem tudott lépést tartani a lakásár-növekedéssel. Ráadásul míg a bérleti díjak az idén csökkentek, ez a lakásárakra még nem mondható el, ami további hozamcsökkenést okozott.

A közlemény szerint Budapesthez hasonlóan Debrecenben is a bruttó átlaghozam 7,89 százalékról 4,67 százalékra csökkent, Győrben viszont 7,24 százalékos az átlaghozam, amely Miskolcon szinte stabilan 10 százalék körül volt az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik