Belföld

Orbánék átvállalnák az oroszok metrókocsis cechét

A Népszava szerint végül a magyar adófizetők fizethetnék ki a BKV-nak a csaknem 7 milliárdos kötbért.

Egy régóta húzódó jogvita végére tenne pontot az Orbán-kormány azzal, hogy kifizetné ki a BKV-nak a 3-as metró kocsijait leszállító orosz cégtől követelt csaknem 7 milliárdos kötbért – értesült több forrásból a Népszava.

Egy-két héten belül el is készülhet az az előterjesztés, amely szerint a BKV az Innovációs és Technológiai Minisztériumra engedményezné a Metrowagonmash-sal szembeni követelését.

A közlekedési cég kiszállna a perből és vállalná, hogy a pénzért csak elektromos buszokat vásárol. A Népszava szerint a tárca ezt követően peren kívül egyezne meg az orosz céggel. 

A kifizetés állítólag valamilyen zöldenergia-forrás vagy a szén-dioxid-kvóta terhére történhetne, amivel a kormány lendületet adhatna a februárban bejelentett klíma- és természetvédelmi akciótervnek, de újabb jó pontokat szerezhetne az orosz-magyar diplomáciai kapcsolatokban is.

A BKV 2019 februárban perelte be az orosz céget, de a jogvita mindmáig semennyit nem haladt előre, ezért a fővárosi önkormányzatnak is ez lehetne a legrövidebb és egyúttal a legbiztosabb útja a pénz megszerzésének.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik