Belföld

Zivatar, szélvihar, jégeső – térképen a veszélyek

Riasztást, narancssárga figyelmeztetést is kiadtak.

Hétfőn a gyakran változó felhőzet mellett késő délelőttől lehetnek  szórványosan záporok, zivatarok, a keleti határszélen délután heves zivatarok. A déli, délnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Emellett hevesebb zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A hőmérséklet napközben 20 és 28 fok között várható, nyugaton lesz hűvösebb, délkeleten melegebb lesz. Késő estére 12, 18 fokra hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hajnalban elsőfokú riasztást és az egész országra figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt.

A folymatosan változó térkép érintett területein megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Közben az OMSZ figyelmeztetést is kiadott az egész országra, Békés és Csongrád-Csanád megyében másodfokú (narancssárga) a veszélyjelzés.

Azt írták, hogy a déli óráktól a nyugati, északnyugati országrészben előfordulhatnak 60 km/óra feletti széllökések a zivataroktól függetlenül.

Napközben délnyugat felől helyenként kialakulhatnak zivatarok, amelyek fokozatosan haladnak északkelet felé. A zivatarokat 70-80 km/órát meghaladó szél, intenzív csapadék,  esetleg jégeső kísérheti.

Keleten, délkeleten délután újabb hullámban képződhetnek zivatarok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak, ezeken a területeken 80-100 km/órás szélroham és nagyobb méretű jég is előfordulhat.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik