Belföld

Kiderült, hogy hova költözik a Politikatörténeti Intézet

A szocialisták által használt Villányi úti székház fogadja be az Alkotmány utcából kiebrudalt Politikatörténeti Intézetet – írja a Népszava Egry Gábor főigazgató közlésére hivatkozva. A PTI kálváriájáról mi is részletesen beszámoltunk.

Bármikor kopoghat a végrehajtó a Politikatörténeti Intézet ajtaján
Az intézet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, vagyis nem hajtotta végre a Fővárosi Ítélőtábla júliusi ítéletét, amely szerint 30 napon belül el kellett volna hagynia az Alkotmány utcai székházát. Mivel azonban a kérelemnek nincs halasztó hatálya, egyúttal meg is kezdték a felkészülést a kiköltözésre.

Az állam és a PTI régóta vitában állt egymással a Kossuth téri épület használata miatt, nemrég azonban a Kúria elutasította a PTI felülvizsgálati kérelmét, ezzel pedig végérvényessé vált: az intézet veszített, mindenfajta anyagi kompenzáció vagy csereingatlan nélkül kénytelen elhagyni székhelyét.

A Villányi úti ingatlan egyébként jó állapotban van, nem igényel felújítást. Az intézetnek erre nem is lenne pénze. „A költözés 25-30 millió forintba, az éves teljes költségvetésünk harmadába kerül” – számolt be a Népszavának Egry Gábor, hozzátéve, hogy az ingatlant nem ingyenesen, hanem bérleti díj fejében fogják igénybe venni.

A Villányi úton a PTI közel fél tucat kisebb irodát, valamint egy raktárhelyiséget kap, ahol kutató- és olvasótermet alakíthat ki, el tudja helyezni könyvtára egy részét. „Ami nem fér el a Villányi úton, azt külső raktárba viszik, vagy – kényszerűségből – leselejtezik. A helyhiány miatt Egry Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy az intézet egyes részlegei idővel máshova költöznek majd.”

Kiemelt kép: Máthé Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik