Belföld

52 millió forintért árverezik a csopaki kikötőt

Árverésre bocsátotta a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a csopaki közforgalmú kikötőt, a kikiáltási ár 52 millió forint – írja a Hírbalaton. Az elektronikus licit október 20-ig tart, de állítólag nagy az érdeklődés: van aki 40, van aki több mint 50 olyan licitálóról tud, akik a szeptember 15-i határidőig kifizették az 5 millió forintos árverési biztosítékot.

Még májusban született döntés arról, hogy a BAHART reorganizációjának keretében a 22 kikötőből négyet (Balatonkenese, Csopak, Balatonakali, Balatonudvari) bezárnak, és nyílt árverésen értékesítenek. A reorganizációs tervet még a kormánypárti vezetésű tóparti települések sem támogatták. A Bahart többségi tulajdonosa a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), és kisebbségben van benne összesen 21 Balaton-környéki önkormányzat.

Ambrus Tibor, csopaki polgármester a Hírbalatonnak azt mondta, abban bízott, hogy a szigorú kritériumok, miszerint a kikötő parkját zöldterületként kell megőrizni, maximum 2 százalékos, 4,5 méter magas beépítettséggel, és a mólószárnyhoz biztosítani kell az átjárást a közforgalom számára, elriasztják a potenciális érdeklődőket. Nem így történt: vagy tucatnyi licitáló már jelezte, hogy szeretnék megismerni az önkormányzat terveit és a parti terület beépítésének lehetőségeit.

Kormányzati segítséggel Csopakon és Zánkán is eddig érintetlen területeket építhetnek be
Mindkét település vezetője arról beszélt, hogy az új Balaton-törvény nélkül ezeket a területeket nem lehetne beépíteni. A zánkai polgármester szerint nekik van elég zöldfelületük, Csopak első embere pedig úgy gondolja, jó lenne, ha mindenhol csak 10 százalékos beépíthetőséget engednének.

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik