Belföld koronavírus

A miniszterhelyettes szerint a virológus csak riogat a járvány elszabadulásával kapcsolatban

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a koronavírus-járvány második hullámának hazai kezeléséről is beszélt az ATV Start műsorában. Orbán a műsorban riogatásnak nevezte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetőjének gondolatait a második hullám kezeléséről és arról, hogy ha nem tesztelnek többet, akkor elszabadulhat a járvány. A miniszterhelyettes szerint a számok stabilizálódtak, (habár ma rekord sok új fertőzöttet regisztráltak itthon) ráadásul – mondta – Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint a WHO protokoll. Nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és arra is van lehetőség, hogy ha orvosilag nem indokolt, ott is van lehetőség tesztelni – nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Jakab Ferenc – akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére –  egy beszélgetésen azt mondta,

ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle.

Hozzátette, nem látszik, hogy a járvány csúcsosodna, a számok emelkednek. Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.

kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik