Belföld

Milliárdokkal fektet euróba a magyar lakosság

Százmilliárdokkal devizázott a lakosság az idén a rekord mélységig süllyedő, majd a nyár folyamán ismét erősödő, az ősszel pedig újabb mélypontok felé száguldó forintárfolyam láttán, írja a napi.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem látott mennyiségű deviza készpénz halmozódott fel a lakosságnál a járvány első hulláma idején. A cikkben az áll, március végén már 356 milliárd forintnyi valutát tartottak otthon készpénzben a háztartások, ez e mennyiség június végére 367,3 milliárd forintra hízott úgy, hogy közben a forint erősödött.

A második negyedévi forinterősödés sokakat rávett a valutavásárlásra, a lakosság 14,4 milliárd forint értékben vettek külföldi fizetőeszközt, amire 2016 második negyedéve óta nem volt példa. Csakhogy akkor valószínűleg ezt a külföldi nyaralásokon költötte el a többség, most viszont a zsebükben maradhatott.

A valutaváltók forgalma most ismét megugrott, sokan ugyanis arra számítanak, tovább esik a magyar fizetőeszköz árfolyama, és értékállóbb befektetésnek számít most az euró vagy a dollár. A lakosság háromötöde egy friss felmérés szerint a jelenleginél gyengébb forintárfolyamot vár az év végére.

Egy apróság is történelmi mélypontra taszíthatja a forintot
Szerda reggel 365,5 körül járt a forint az euróval szemben.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik