Belföld koronavírus

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az ingyenes, influenza elleni védőoltást

A kormány meghozta a járvány kordában tartásához szükséges döntéseket, hogy megvédje az emberek életét és egészségét, de közben ne kelljen leállnia az országnak – hangsúlyozta a kormányszóvivő az M1 csütörtök esti műsorában.

Szentkirályi Alexandra elmondta: a védekezés másik fontos eleme az influenza elleni védőoltás, amelyet nem csak a 65 év felettiek és a krónikus betegek, hanem mindenki ingyen megkaphat. Az erről szóló kormányhatározat csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben is.

Körülbelül 40 ezer egészségügyben dolgozó és 9 ezer szociális területen dolgozó már megkapta az oltást, várhatóan a hónap közepétől pedig mindenki igényelheti a háziorvosoknál.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy szerdán a kormány tárgyalta a Magyar Orvosi Kamara béremelési javaslatát. Ezt tárgyalási alapnak tekinti a kormány, de végleges döntés még nem született.

A csütörtöki közlönyben jelent meg az is, hogy a kormány döntött a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében, az RT-PCR módszerrel végzett vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is.

Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bevonásával – gondoskodnia kell a járványügyi intézkedések keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, más forrásból nem finanszírozott SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatok (mintavételenként 2500 forint és laboratóriumi vizsgálatonként 17 ezer forint) fedezetének biztosításáról.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik