Belföld

A tanév első két hetében 93-szor intézkedtek az iskolaőrök az egész országban

Szeptember 1-je és szeptember 11-e között összesen 93 esetben vált szükségessé az iskolaőrök intézkedése – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésére. Mint írták:

Az iskolaőrök intézkedésének jelentős részét a bűnmegelőzési célzattal alkalmazott figyelemfelhívások jelentették. Mindössze két alkalommal kellett testi kényszert alkalmazni, más kényszerítő eszköz használata nem volt szükséges.

A 93 eset országos megoszlása az alábbi térképen nyomon követhető:

Mint látható, a legtöbb intézkedés magasan Nógrád megyében történt, összesen 26 alkalommal avatkoztak be, második a listán Borsod-Abaúj-Zemplén megye 17, míg harmadik Jász-Nagykun-Szolnok megye 15 intézkedéssel.

A rendőrség válaszából ezen kívül kiderült az is, hogy hat megyében mindössze egyszer, kettőben pedig egyetlen alkalommal sem intézkedtek iskolaőrök az őszi tanév első két hetében.

Az ORFK egyebek mellett azt írta: egyes intézményekbe az iskolaőrök toborzása és a jelöltek képzése jelenleg is folyamatban van; a képzések hamarosan véget érnek, amelyek után – sikeres záróvizsga esetén –, az iskolaőrök ott is megkezdhetik tevékenységüket.

A legutóbbi tájékoztatás szerint egyébként országszerte mintegy 476 iskolába kerestek iskolaőrt, az ORFK válaszából nem derül ki, ezekből pontosan hány intézményben nem működik továbbra sem iskolaőrség.

Budapesten volt a legtöbb iskolai erőszak, de az iskolaőrök inkább keletre mennek
Miután szeptembertől közel ötszáz intézményben állnak munkába iskolaőrök, kikértük a rendőrségtől az iskolai bűncselekményekre vonatkozó statisztikákat. A legtöbb eset a fővároshoz köthető, a budapesti iskolák azonban nem igazán kérnek a bilinccsel és gumibottal felszerelt őrökből, mindössze 6 százalékuk áll majd itt szolgálatba. Országszerte jellemző, hogy az incidensek zöme diákok között történik.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Kászoni László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik