Belföld

Tordai: Gyászos nap ez Orbán Viktor számára

Válogatás az Országgyűlés hétfői ülésének napirend előtti felszólalásaiból.

A párbeszédes Tordai Bence arról beszélt, hogy pártja a múlt pénteken elindította az alapjövedelem bevezetéséről szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő kampányát. Ez egy ünnep az európai humanisták számára, de gyászos nap Orbán Viktor és barátai számára, akik az emberek megalázásában, alávetésében hisznek – mondta. Szerinte a kormányoldal alapjövedelem ellenes érvei megbuktak, ezért „olcsó besúgókat, huszadrangú provokátorokat küldenek”, és „Bede Zsolt szintű figurákkal próbálták széttrollkodni a Párbeszéd sajtótájékoztatóját”. Arra szólította fel a kormányoldalt, hogy „hívják vissza a Bede Zsoltokat”, és álljanak le az álhírekkel az alapjövedelemmel kapcsolatban.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy reagált: Tordai Bence sokkal durvábban trollkodik, mint bárki a magyar közéletben, elég csak arra gondolni, hogyan zavarta meg tavaly a Parlament munkáját. Az államtitkár az alapjövedelemről szólva kijelentette: annak lényege, hogy munkavégzés nélkül lehessen pénzt kapni, így ez a javaslat nem ösztönöz munkavégzésre. 2010-ben Magyarország a munkaalapú társadalomra szavazott, nem a dologtalan létre, így az alapjövedelem bevezetése teljes visszatérés lenne abba az időszakba, amikor segélyből jobban megérte élni, mint munkából – mondta.

A DK-s Oláh Lajos elmondta, hogy pártja népszavazást kezdeményezett a koronavírus-tesztek ingyenessége érdekében, mert álláspontjuk szerint a járvány a következő hónapokban súlyosbodni fog, ezért kell, hogy legyen pénz az életmentő tesztelésre, főként ha olyan dolgokra is van forrás, mint például a vadászati kiállítás. A képviselő egy konkrét budapesti esetről számolt be, amikor a háziorvos nem látta szükségesnek a teszt előírását, azonban az érintett által saját költségen elvégeztetett teszt alapján bebizonyosodott, hogy az illető koronavírusos. Hangsúlyozta: az emberek anyagi kizsigerelése a 20 ezer forintos teszt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy értékelt: a DK újra az orvosokat támadja, és ha ők lennének kormányon, akkor a tesztekért és az egészségügyi ellátásért is fizetni kellene.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjének kinevezése miatt bírálta a kormányt. Szerinte a kabinet egy színjátékot játszott, amikor ugyan összehívott egy egyeztetést az ügyben, de végül saját kiszemeltjét, Nagy Attilát, az igazságügyi tárca helyettes államtitkárát jelölte a posztra.

Orbán Balázs államtitkár erre azt mondta: a mintegy 30 éve érvényben lévő jogszabályok szerint a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki a NVI vezetőjét. Hozzátette: a kormány valóban egyeztetést hívott össze ebben az ügyben, ahol azonban az ellenzéki pártok egy épkézláb javaslatot sem tudtak tenni.

A jobbikos Szilágyi György szerint a kormánypártok szintet léptek az október 11-i szerencsi választás kampányában, nemcsak Bíró László ellenzéki jelöltet, hanem a választókat is sértegetik. A képviselő egy internetre felkerült videót kifogásolt, amelyen Koncz Zsófia kormánypárti jelölt testvére nyomdafestéket nem tűrő szavakat mond egy választópolgárnak telefonon. Hozzátette: Koncz Zsófia ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, azt mondta, csak viccelődött a testvére.

Dömötör Csaba szerint a jobbikos képviselő egy a választáson nem induló fiatal szóhasználatáról akar vitatkozni. Úgy véli, furcsa lenne, ha az egykori gárdás Jobbiktól vennének stílusleckéket, főleg azután, hogy most is egy nyíltan antiszemita jelöltet indítanak.

Kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik