Belföld

Kunetz Zsombor: gyógyítható betegek fognak meghalni az átvezénylés miatt

A szakértő szerint az egészségügyi ellátás nincs messze az összeomlástól.

A Klubrádió reggeli műsorában Kunetz Zsombor élesen bírálta azt az általa tűzoltásnak nevezett módszert, ahogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt néhány nagy intézménybe orvosokat, ápolókat vezényelnek át. Szerinte az egészségügyi kormányzat ezzel egy ősrégi, mára elavult, használhatatlan koncepciót követ.

Az „eszement vándoroltatás”, a kapkodás emberéletekbe kerül. Menthető betegek fognak meghalni mindkét oldalon, a covidos és az egyéb betegségben szenvedők között is – tette hozzá.

Az orvosok, ápolók átvezénylése miatt szakember nélkül maradnak a kis kórházak, a dolgozók kimerülnek, jobb esetben betegállományba mennek, rosszabb esetben elhagyják a pályát.

Kunetz Zsombor azt állítja, a járvány elleni védekezés irányítása nincs, nem is volt soha az Orbán-kormány kezében. Szerinte az adatokból az látszik, hogy a betegség ugyan terjed, de nem robbanásszerűen. Nem kellene kapkodni, hirtelen átvezényléseket végrehajtani.

Tizenhárom újabb áldozata van a koronavírusnak Magyarországon
702 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést.

Átgondolt lépésekre lenne szükség, ám ennek nyoma sincs a kormány tevékenységében. Nyolc intézménybe, köztük a Korányi, a Szent János, és a Dél-pesti Kórházba igyekeznek koncentrálni az ellátást, miközben másik 80-90 kórház szakember nélkül marad.

Kunetz Zsombor szerint 1 százalék miatt kockáztatják 99 százalék ellátását, aminek éppen az ellenkezőjét kellene tenni. Magyarországon az egészségügyi ellátás nincs messze az összeomlástól. Előbb-utóbb segítséget kell kérni, és ezt nem lehet máshonnan, mint az Európai Uniótól – mondta a Klubrádióban.

Orbán Viktor ugyanakkor legutóbb a TV2-ben állította azt, járva a kórházakat azt tapasztalja, nehéz az orvosoknak és a nővéreknek, de van mindenhol elég ember és eszköz is. A kormányfő közölte: az átcsoportosítás miatt senki sem boldog, mégis ez a megoldás, mert lépcsőzetes terv van.

Orbán: Nagyon sok pénzt hagytunk a vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
A miniszterelnök szerint a magyaroknak kell pótolniuk a kieső külföldi turistákat, és nyíltan beállt Trump mögé is, aki szerint már idén lesz vakcina, miközben Brüsszel szerint csak jövőre.
Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik