Belföld

Vádat emeltek a halálos balesetet okozó teherautó-sofőr ellen

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy ceglédi férfi ellen, aki tavaly augusztusban az 5-ös főúton Kecskemét közelében egy teherautót vezetve figyelmetlenségből nekiment egy előtte lassító autónak, ami miatt az autó felborult és a vezetője meghalt.

A vádirat szerint a ceglédi férfi augusztus 15-én délután Kecskemét lakott területén kívül, az 5-ös főút külső forgalmi sávjában Lajosmizse felől Kecskemét felé vezetett egy tehergépkocsit. Derült nappali látási viszonyok voltak és az aszfaltozott úttest is száraz volt.

A férfi a megengedett sebességet túllépve, mintegy 97-102 km/h sebességgel hajtott. A figyelmetlensége miatt nem tartott kellő követési távolságot és nekiütközött az előtte szabályosan közlekedő autónak, amely lassított, mert jobbra le akart kanyarodni a főútról.

Az ütközés miatt a személyautó a jobb oldali útpadkára sodródott és felborult, a vízelvezető árok után lévő füves területen, a bal oldalára fordulva állt meg. A gyorshajtó  teherautója az úttesten állt meg. A balesetben a személyautót becsatolt biztonsági övben vezető férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítása után a vérveszteség miatt meghalt. A személyautóban utazó másik férfi – akinek az öve szintén be volt csatolva – nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vétkes sofőr megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, ami elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetén is – meg lehessen állni.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű férfit a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik