Belföld

A sikkasztási ügy törhette meg a Fidesz egyeduralmát az Orbán-bánya falujában

Új felállást és új erőviszonyokat hozott a vasárnapi gánti időközi választás, ahol némi szerencsével a Fidesz többsége megmaradt, a korábbi eredményekhez képesti változás viszont markánsnak tekinthető – ez derül ki a valasztas.hu adataiból.

Az előzményekről részletesen beszámoltunk: a fideszes polgármester magánéleti okokra hivatkozva távozott nyáron az Orbán-bánya falujának éléről. Ugyanakkor az ő vezetéséhez köthető egy olyan sikkasztási ügy, amelyben nyomoz a rendőrség épp az önkormányzat feljelentése nyomán. Egy belső jelentés ráadásul nemcsak sikkasztás gyanút említ, de aggasztó és jogalap nélküli kifizetéseket is. Helyszíni riportunk tapasztalata pedig az volt, hogy helyben sokakat bosszant a zavaros pénzügyi háttér.

Sikkasztás után nyomoznak az Orbán-bánya falujában, ahol épp nyáron mondott le a polgármester
A fideszes Spergelné Rádl Ibolya tizenegy évig vezette Gántot, de a nyáron terhessége miatt lemondott. Ekkora a rendőrség már jó ideje vizsgálódott a településen sikkasztás gyanújával. A közelgő időköz választás olyan közéleti pezsgést hozott, amilyet a település a NER évei alatt nem látott. Riport, amelynek alkalmával a miniszterelnök apjával is találkoztunk.

Ennek volt betudható az is, hogy a korábbi választásokkal ellentétben nemcsak a Fidesz indított polgármester-jelöltet, hanem két független is indult a kormánypárti aspiráns mellett, valamint nemcsak annyi képviselő neve volt a szavazólapon, ahányan egyáltalán bekerülhetne a testületbe, hanem ennek majd’ háromszorosa. (A korábbi években nem volt semmilyen szinten verseny a Vértesben található kistelepülésen.) Ennek megfelelően az ötfős testületben korábban a Fidesznek, illetve a kormánypárt által támogatott jelölteknek sima többségük volt, lényegében azt tudtak megszavazni, amit akartak, belső ellenzék se nagyon volt a grémiumban (az egyik korábbi független jelölt most például már a kormánypárt támogatásával indult).

Ennek az időszaknak azonban vége.

A változást jelzi az is, hogy a testületbe a régi tagokból nem került be senki képviselőként. A legtöbb szavazatot kapó jelölt (Dózsa Zoltán) ráadásul nem fideszes: a három független mellé (amelyből egyiket a kormánypárt felvállaltan támogatta) csak egy kormánypárti került a testületbe. És bár a polgármester most a korábbi fideszes alpolgármester Krausz János lett, ez csak úgy lett végül lehetséges, hogy a két független kioltotta egymást.

Míg ugyanis Krausz 160 szavazatot kapott, addig Németh Sándor (113) és Nagy László (74), 187-et, azaz ha egy független jelölt indult volna, az akár meg is előzhette volna a kormánypárti Krauszt, akinek elődje még tavaly ősszel közel 240 szavazatot kapott.

Tehát a Fidesz bár megőrizte a polgármesteri széket, még a településvezetői szavazatokban is jelentős mértékben szenvedett visszaesést.    

Németh Sándor ráadásul – aki riportunkban kifejtette, hogy károsan átláthatatlannak tartja az önkormányzat eddigi működését – képviselőként került be a testületbe.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik