Belföld

Walter: A fővárosi cégek legtöbbje kiskirályságként működött

A fővárosi cégek legtöbbje kiskirályságként működött eddig – mondta a Népszavának adott interjúban Walter Katalin, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) vezetője, aki hozzátette: egy önkormányzati cég vezetése félig-meddig karitatív cselekedet, a nagy kihívások mellé a piacihoz, de még az állami vállalatokhoz mérten is jóval kevesebb fizetség jár.

Budapest pénzügyi helyzetével, illetve a kormány ezt firtató felvetéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Megdöbbentő, hogy milyen alacsony színvonalon zajlik ez a kommunikációs offenzíva. Az ugyanis nonszensz, hogy a pénzügyi helyzetet annak alapján ítélik meg, hogy fizetésnapon mennyi pénz van a számlán, miközben az ezzel szemben álló kötelezettségeket figyelembe se veszik. A kormány borzasztóan sarcolja a fővárosi önkormányzatot. A helyzeten pedig továbbront a járvány. Mindez számomra azt jelenti, hogy a főként önkormányzati kompenzációból élő vállalatoknál kevesebb pénz lesz, mint tavaly, miközben a feladatok növekednek. A holding körébe tartozó társaságok működése sok esetben elmarad a 21. század munkaszervezési optimumától, ráadásul nagyon nehezen tudjuk magunkhoz csábítani és megtartani a munkavállalókat, aki már látott egy fővárosi vállalati telephelyet, tudja, miről beszélünk.

Hozzátette: egyik önkormányzati vállalatot sem fenyegeti csőd, de mindegyikre súlyos csapást mér a járvány, a válság és a kormányzati elvonások. Az elmúlt évek sikersztorijának számító gyógyfürdők például 12 milliárd forint bevételkiesést kénytelenek elkönyvelni, ott tavasz óta gyakorlatilag krízismenedzsment zajlik. Ebben a pénzügyi présben muszáj lesz hozzányúlni az évtizedes tabukhoz és modernizálni.

A vállalatok legtöbbje kiskirályságként működött ez idáig, ennek most vége. Első lépésként a cégeket egyenként kell rendbe tenni, utána jöhetnek majd a közös dolgok. Ezt a városvezetés teljes mértékben támogatja. A BVH érdekérvényesítő képessége nagyon sokat változott és ezt a cégvezetők is érzik

— fogalmazott Walter Katalin.

Bajnai volt kabinetfőnöke lett a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezérigazgatója
Walter Katalin Idén szeptemberben fogadta el a CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként irányítsa az egyetem Bécsbe költözését.

Kiemelt kép: CEU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik