Belföld koronavírus

TASZ: Nem korlátozza az alapjogainkat a maszkviselés

Egyre többen keresik fel a TASZ jogsegélyszolgálatát a kötelező maszkviselés miatt. A jogvédő szervezet állást foglalt a kérdésben.

A fokozódó koronavírus-járvány következményeként az elmúlt hetekben szigorodtak a maszkviselési szabályok Magyarországon. A maszk lett a járvány mindenkori jelképe, ezzel együtt gyakran negatív asszociációkat társítunk hozzá, úgy mint kényelmetlenség, frusztráció, aggodalom.

Nem csoda tehát, hogy egyre többen keresik fel a TASZ jogsegélyszolgálatát, hogy megtudják, nem sérti-e alapjogaikat az elrendelt maszkviselés.

A Társaság a Szabadságjogokért Facebook-jegyzetében azonban igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba: az alapvető jogok nem korlátozhatatlanok.
„Egy másik alapvető jog védelmében ugyanis lehet olyan szabályt alkotni, ami alapvető jogot korlátoz, amennyiben ennek észszerű oka van, az elérni kívánt célhoz szükséges, és azzal arányos, valamint tiszteletben tartja a korlátozni kívánt alapvető jog lényeges tartalmát.”

Ez a jog pedig a mások egészséghez való alapvető jogának védelme, azaz annak megelőzése, hogy a maszk viselésére kötelezett személy átadjon egy lehetséges fertőzést a környezetének.

Mindemellett a TASZ hangsúlyozza: nem tisztük tudományos kérdésekben igazságot tenni. Iránymutatóként a WHO-t, valamint a Semmelweis Egyetem erre vonatkozó intelmeit nevezi meg követendő példaként.

A TASZ ugyanakkor kiemeli, hogy a továbbiakban is igyekeznek mindent megtenni azért, hogy segítséget nyújtsanak ebben a szokatlan helyzetben, folyamatosan frissülő oldalukon pedig értelmezik a jogszabályokat, és választ adnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felmerülő egyéb jogi kérdésekre.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik