Belföld

A bírói hivatal vezetője kiakadt Deutsch hazaárulózásán

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

A kémvádak alól felmentették, de a költségvetési csalás miatt 1 év 6 hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kovács Bélát csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken. A bíró az ítéletben bizonyítottnak látta, hogy a Jobbik volt EP-képviselőjét az orosz hírszerzés beszervezte, de mivel csak olyan információkat osztott meg Moszkvával, amelyek mindenki számára elérhetőek, ezért a bíróság szerint sem az EU, sem Magyarország érdekeit nem sértette ezzel.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az ítéletet azzal kommentálta, hogy

A “független” magyar bíróság álláspontja szerint a volt Jobbikos KGBélát az orosz titkosszolgálat beszervezte, az orosz titkosszolgálatnak dolgozó ügynöknek kiképezte, és KGBéla rendszeresen és konspiratív körülmények között találkozott a diplomata státuszban Budapesten tartózkodó fedett orosz titkosügynök tartótisztjeivel.
Mindezek alapján a bíróság FELMENTETTE KGBélát a kémkedés vádja alól.
Beszéljünk világosan: az ügyben eljáró elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete nettó hazaárulás.
Ennyi.

Az OBH elnöke meglepő módon nyílt levélben reagált erre. Senyei György azt írja:

A függetlenség nem jelenti azt, hogy a bírói ítéletek ne lehetnének kritika tárgyai, azonban tisztelt képviselő úr nyilatkozata a véleménynyilvánítás határait meghaladja. A fentiekre tekintettel a bíróság függetlenségét megkérdőjelező és az adott ügyben hozott ítéletet hazaárulóként minősítő megállapítását ezúton visszautasítom.

Szerinte egyébként egyrészt nem jogerős az ítélet, másrészt a magyar bíróságok függetlenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik